29 Nisan 2020 Çarşamba

Diyanet’in hesabına göre 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 3 bin 240 TL

Diyanet İşleri Başkanlığı, bir kişinin temel gıda ihtiyaçları için günlük 27 TL gerektiğini belirledi. 4 kişilik bir ailenin bir aylık gıda harcaması için ise 3 bin 240 TL gerekiyor. Diyanet’in hesapları milyonlarca asgari ücretlinin aç olduğunu ortaya koydu.

BOLD – CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Diyanet İşleri Başkanlığının bir kişinin temel gıda ihtiyaçları için bir günlük belirlediği 27 TL tutarındaki fitre oranının 4 kişilik bir ailede aylık 3 bin 240 TL’yi bularak asgari ücreti geçtiğine dikkat çekti. Karabıyık, “Diyanet’in asgari ihtiyaç miktarı, milyonlarca kişinin gelir yetersizliğini gösteriyor” dedi.

SOFRALAR ARTIK BORÇLA KURULUYOR

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP’li Karabıyık, “İş ve Gelir Kaybı Haneleri Mağdur Ediyor” başlığıyla hazırladığı çalışmada, Ramazan ayı dolayısıyla belirlenen fitre tutarını asgari ücretle karşılaştırdı. Diyanet’in fitre tutarının bir kişi için aylık 810 TL tutarında olduğunu vurgulayan Karabıyık, 4 kişilik bir aile için ise aylık 3 bin 240 TL olarak hesaplandığına dikkat çekti. Karabıyık, temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar nedeniyle iftar sofralarının maliyeti göz önüne alındığında salgın krizi nedeniyle iş ve gelir kaybı yaşayan bir ailenin sofrasını bile borçla kurar hale geldiğini dile getirdi.

ASGARİ ÜCRET TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILAMIYOR

Diyanet’in temel gıda ihtiyacı için belirlediği tutar dikkate alındığında asgari ücretin kira, fatura ve diğer harcamaları karşılamadığını hatırlatan Karabıyık, “Cep yakan iftariyelik fiyatları nedeniyle sadece peynir, zeytin, domates, salatalık ve çay ile kurulan iftar sofraları bile dört kişilik bir aile için günlük 20TL – 25TL’ye mal oluyor. Vatandaş, temel ürünlere gelen zamlar nedeniyle sofrasını yüzde 25 zamlı kuruyor” dedi. Aile sigortası uygulamasının yaşama geçirilmesi gerektiğini söyleyen Karabıyık, “Bugün, aile sigortası olsaydı vatandaş, barınma, yeme içme ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için asgari düzeyde bir destek alacaktı” dedi.

Erdoğan’dan Trump’a mektuplu güvence

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder