30 Nisan 2020 Perşembe

Grip ve Korona Pandemileri | Çağlayan Dergisi

Grip (influenza) ilk kez M.Ö. 412’de Hipokrat tarafından tanımlanmıştır. Yazılı kaynaklardaki ilk grip salgını 1510 yılında görülmüş ve şimdiye kadar da 31 ayrı influenza pandemisi bildirilmiştir.[i] En ciddi olanı 1918–1920 yıllarında İspanyol Gribi olarak anılan ve yaklaşık 40 milyon kişinin ölümüne sebep olan salgındır. Asya Gribi (1957) ve Hong Kong Gribi (1968) salgınları yaklaşık 1,5 milyon insanın ölümüne, ekonomik olarak 32 milyar dolar kayba yol açmıştır. Mart 2009’da domuz gribi ortaya çıkmış, son olarak Aralık 2019’da 2019-nCoV pandemisi başlamış ve hâlâ devam etmektedir.

Grip Nasıl Bulaşır?

Grip virüsleri, bulaşmış kişilerin solunum salgılarından ortama saçılan damlacıklar (hapşırık, öksürük, konuşma ile) veya tokalaşma gibi direkt temas yoluyla bulaşır. Virüsün canlılığını koruyabilmesi için nemli ortam ve düşük ısı gerektiği için sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Kapalı ve toplu hayatın gerektirdiği şartlar, el yıkama gibi genel hijyen kurallarına riayetin ihmal edilmesi ve ülkelerarası ulaşım imkânlarının artması, grip virüsünün yayılmasını kolaylaştırır. Virüsün vücuda alınmasından 1–3 gün sonra (kuluçka dönemi) hastalık belirtileri görülmeye başlar. Hasta olan fert, enfeksiyon başlamadan iki gün öncesinden itibaren, hastalık belirtileri başladıktan yedi gün sonrasına kadar virüsü ortama yayabilir.

Grip Nasıl Bir Hastalıktır?

Grip, influenza A ve B virüsleri ile ortaya çıkan, hızlı yayılabilen, çok bulaşıcı, ateşli bir solunum yolu hastalığıdır. Çocuklarda daha sık görülür. 65 yaş üzeri, iki yaş altı çocuklarda ve kronik hastalığı olan yüksek riskli kişilerde ciddi hastalık ve ölüm oranı yüksektir. Grip ve komplikasyonlarından korunmak; hastalık döneminde elleri daha sık yıkamak, hapşırma veya aksırma sırasında mutlaka bir kağıt mendille ağız ve burnu kapatmak, havlu ve bardak gibi eşyaları hasta kişiyle ortak kullanmamak, genel hijyen kurallarına uymak, hasta fertlerle el sıkışmak gibi direkt temastan kaçınmak ve risk grubundaki kişileri aşılamakla mümkündür.

[i] Uyeki TM. Influenza. Ann Intern Med. 2017 Sep 5;167(5):ITC33-ITC48. doi: 10.7326/AITC201709050.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2020/05/01/grip-ve-korona-pandemileri/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder