2 Mayıs 2020 Cumartesi

Hastalıklı sağlık sistemi: 58 şehrin 51’inde halk sağlığı başkanları pratisyen hekim!

Korona salgını halk sağlığı hizmetinin önemini ortaya koydu. Ancak 58 ilden 51’inde halk sağlığı başkanlıklarının yöneticisi pratisyen hekim. Buna İstanbul, Ankara ve İzmir de dahil.

BOLD – Türkiye koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele ederken, salgına karşı savaşta en önemli alanların başında halk sağlığı hizmetleri geliyor. Fakat 81 şehrin il sağlık müdürlerinden hiçbirinin ‘halk sağlığı uzmanı’ olmadığı ortaya çıktı.

ORGANİZASYON SIKINTISI KORUYUCU HEKİMLİĞE ZARAR VERDİ

58 ildeki halk sağlığı başkanlıklarının 51’inde, tepe idareci pratisyen hekim. Sadece 7 başkan ve 9 başkan yardımcısı halk sağlıkçısı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de de halk sağlığı hizmetleri başkanları pratisyen.

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, “Hizmet sürecine bizim bilimsel katkımız eksik kalıyor. Karşılıklı bir kayıp söz konusu. Organizasyonsuzluk, koruyucu hekimlik anlayışına zarar verdi” dedi.

FİLYASYON’U UZMANLAR OCAK’TAN BU YANA SÖYLÜYOR

Atamalarda kişiye göre tercih yapıldığını iddia eden Erbaydar ayrıca şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı çevresinde ‘birlikte rahat çalışabileceğimiz arkadaşlar’ terminolojisi var. Yine Bakanlık, teknolojiden çok yararlanıyor. Ama sahada, yerel salgın yöneticilerinin aktif yürütecekleri çalışmaların yerini bilgi işlem sistemi tutmuyor. Aylar sonra Bakanı’nın ağzından ‘filyasyon’ sözcüğünü duyduk. Halk sağlığı uzmanları Ocak’tan bu yana söylüyor.”

‘Turizm etkilenmesin’ diye yüz binlerce öğrencinin geleceğini karartacaklar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder