28 Nisan 2020 Salı

AYM güvenlik soruşturması değişikliğini iptal etti: Anayasa’daki özel hayatın gizliliğine aykırı

Anayasa Mahkemesi, güvenlik soruşturması yapan görevlilerin tüm kayıtlara ulaşmasına imkan veren kanun fıkrasını Anayasa’nın özel hayatın gizliliği maddesine aykırı bularak iptal etti.

BOLD – Anayasa Mahkemesi, iptal kararının gerekçesinde kanuni düzenleme yapılmadan kişisel veri niteliğindeki bilgilerin alınmasının Anayasa’nın temel hak ve özgürlüklerin kanunla sınırlandırılması ile özel hayatın gizliliğinin korunması hakkına dair maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Kararda, “Güvenlik ve arşivi soruşturması sonucunda kişisel veri niteliğindeki bilgilerin alınmasına kullanılmasına işlenmesine yönelik güvenceler ve temel ilkeler kanunla belirlenmeksizin bunların alınmasına ve kullanılmasına izin verilmesi Anayasa’nın 13. ve 20. maddeleriyle bağdaşmamaktadır” denildi.

GÜVENLİK SORUŞTURMASINA İTİRAZ ETME İMKANI YOK

Gerekçeli kararda, kanunda güvenlik ve arşiv soruşturması yapmakla görevli olanların kişisel verilere ulaşmasının öngörüldüğü belirtilerek, “Bu bilgilerin ne şekilde kullanılacağına, hangi mercilerin soruşturma ve araştırmayı yapacağına, bu bilgilerin ne suretle ve ne kadar süreyle saklanacağına, ilgililerin söz konusu bilgilere itiraz etme imkanının olup olmadığına, bilgilerin bir müddet sonra silinip silinmeyeceğine, silinecekse bu sırada izlenecek usulün ne olduğuna, yetkinin kötüye kullanımını önlemeye yönelik nasıl bir denetim yapılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamıştır” denildi.

Anayasa Mahkemesinin 19 Şubat 2020 tarihinde verdiği iptal kararı, bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. CHP, kanun maddesinin iptal edilmesi talebiyle dava açmıştı.

İPTAL EDİLEN FIKRA

İptal edilen ikinci fıkrada şöyle deniliyordu:

“Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimler, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları arşivlerinden ve elektronik bilgi işlem merkezlerinden bilgi ve belge almaya, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Mahkemesi Kanununun 171 inci maddesinin beşinci ve 231 inci maddesinin onüçüncü fıkraları kapsamında tutulan kayıtlara ulaşmaya, Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturma sonuçlarını, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar ile kesinleşmiş mahkeme kararlarını almaya yetkilidir”.

Tutuklular için 11 sayfalık infaz düzenlemesi itiraz dilekçesi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder