30 Nisan 2020 Perşembe

Askıda devlet: Fırınlardan bedava ekmek isteyenlerin sayısı yüzde 40 arttı

Koronavirüs salgını sonrası işini kaybeden bilerce kişi, Ramazan ayında zor günler geçiriyor. Bu durum askıda ekmek uygulamasına başvuran sayısını da artırdı. Vatandaşlar fırın fırın gezerek, ücretsiz olan askıda ekmek uygulamasından faydalanmaya çalışıyor.

BOLD – İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Times’ın Türkiye muhabiri İstanbul’daki fırınlara giderek izlenimlerini aktardı. The Times’a konuşan bir fırıncı, askıdan ekmek isteyenlerin oranının yüzde 30, yüzde 40 arttığı yorumunu yaptı.

EKMEK SATIŞLARINDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ VAR

Koronavirüs salgını devam ederken The Times, İstanbul’daki durumu okurlarına aktardı. Gazetenin Türkiye muhabiri Hannah Lucinda Smith imzalı haberde salgın ve Ramazan ayı ile ilgili izlenimler ve yetkililerin görüşlerine yer verildi. “Osmanlı’nın verici ruhu İstanbul’u kuşatırken, binlerce insan ekmek kuyruğunda” başlığını kullanan Smith’in haberinde, “Ramazan’ın başlamasından iki gün önce normalde en yoğun olması gereken saatlerde Hüseyin fırın tezgahının arkasında oturuyor ve boş sokakları izliyor. Hüseyin, işlerinin kötü olduğunu ve satışlarının yüzde 50’den fazla düşüş gösterdiğini söylüyor” ifadesi kullandı.

İSTANBUL BOŞALMIŞ DURUMDA

Salgının, Türkiye’nin en büyük kentindeki gürültü ve enerjiyi emdiğini belirten Smith, “Şehirde yaşayanlar ülkenin farklı bölgelerindeki aile evlerine gittiler. Fakat yardım geleneği yayılıyor. Hüseyin’in fırını ve diğerlerinde müşteriler askıda uygulamasına başvurarak, ihtiyacı olanlara bedava ekmek veriyorlar. İnsanlar ihtiyaç sahipleri için önceden ödeme yapıyorlar. Bu gelenek Osmanlı döneminde ortaya çıktı ve İslam’daki zekat ile bağlantılı” yorumunu yaptı.

ASKIDA EKMEK UYGULAMASINA BAŞVURANLAR ARTTI

Salgının hızla yaşamı durdurmasıyla birlikte askıda geleneğinin özellikle Türkiye’deki yoksul kesime büyük destek verdiği belirtilirken, Bağcılar’da askıda yönteminin iki kat arttığı belirtildi. Haberde, “Türkiye’de mart ayının ortasında başlayan karantina kısıtlamaları ile birlikte birçok Türk işsiz kaldı ve askıda uygulamasına ilgi arttı. Türkiye devleti de yardım yapıyor ve ihtiyacı olanlara ekmek dağıtıyor” denildi. Gazeteye konuşan Fırıncı Hüseyin ise, “Kesinlikle daha çok insan bedava ekmek için gelmeye başladı. Benim tahminime göre krizin başlamasından beri yüzde 30-40 arasında artış yaşanmıştır” dedi.

Salgında Merkez Bankası’nın rezervleri üçte bir oranında eridi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder