30 Nisan 2020 Perşembe

Bir Şifa Vesilesi: Sülük Hirudoterapi | Çağlayan Dergisi

Günlerce el emeği ile işleyerek inşa ettiğimiz bir eseri, biter bitmez balyozla parçalar mıyız? İtina ile yetiştirdiğimiz bir fidanı, tam meyve vereceği anda söküp atar mıyız? Bu iki basit soruya aklı başında her insan hemen hayır cevabını verir. Peki, yaratılmış en basit bir canlının hayatını ve ihtiyaçlarını ihmal etmeden her zaman ihsan eden Rabbimiz, insan gibi en mükemmel eserinin sağlıklı yaşaması için ihtiyaçlarını ihmal eder mi? Her insanın içinde hissettiği ebedi yaşama aşkının tezahürü olan, uzun ve sağlıklı yaşaması için tedavi arayışlarının karşılığını sıhhat hediyesi olarak vermez mi? Derdi veren dermanını da elbette vermiştir. Yeter ki aramasını bilelim. Nitekim dertlere deva arayışı insanoğlu var olduğu günden beri mevcuttur ve biriken bilgi birikimleri farklı tedavi metotları adı altında ortaya çıkmıştır. Geleneksel tıp, alternatif tıp veya tamamlayıcı tıp gibi isimlerle anılan ve bazı hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanılan birçok uygulama mevcuttur. Akupunktur, hipnoz, hacamat tedavisi, larva tedavisi, refleksoloji, ozon tedavisi, fitoterapi ve hirudoterapi (sülük tedavisi) bu bu kategoride ele alınabilir.

Hirudoterapi antik çağlardan beri bilinmektedir. Galen (M.S. 130–201) ve İbn-i Sina (M.S. 980–1037) gibi ilim adamları, sülüklerden tedavi maksadıyla faydalanmıştır. Günümüzde tıbbî sülük tedavisi Amerika, Kanada, Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde de yaygın şekilde kullanılmaktadır. Avrupa’da yılda 100 milyonun üzerinde sülükten tedavide istifade edilmektedir.

Halkalı solucanlar (Annelida) şubesinin Hirudinea (sülükler) grubundan 10 cins içine dâhil olan 700 kadar sülük türü mevcut olmakla beraber bunların hepsi tedaviye vesile olacak bir özelliğe sahip değildir. Tedavide Hirudo verbana, Hirudo medicinalis, Hirudo orientalis gibi ve Hirudo suluki cinsi sülükler kullanılır ki bunlara tıbbî sülük denir. Türkiye’de Hirudo verbana tek tıbbi sülük cinsidir.[i] Bazı sülükler orman köylülerinde ciltte iltihap, ülserleşme ve devamlı kanama eğilimiyle seyreden Hirudiniasis hastalığına yol açabilmektedir.

[i] Syed Hasan, Tanwir Alam, Leech Therapy in Traditional Medicine: Hirudotherapy, 2015.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2020/05/01/bir-sifa-vesilesi-suluk-hirudoterapi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder