31 Mayıs 2021 Pazartesi

Binali Yıldırım’ın oğlunun Venezuela’ya götürdüğü maskenin gümrük kaydı çıkmadı

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in, uyuşturucu güzergâhı iddialarına “Oğlum Venezuela’ya maske götürdü” diyen eski Başbakan Yıldırım’ı gümrük kayıtları yalanladı. Gümrük kayıtlarına göre, 1 Ekim-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye’den Venezuela’ya hiçbir maske sevkiyatı yapılmadığı ortaya çıktı.

BOLD – Sedat Peker’in Erkan Yıldırım’la ilgili uyuşturucu güzergahı iddialarına “Oğlum Venezuela’ya maske götürdü” cevabı veren Binali Yıldırım’ın açıklamasıyla gümrük kayıtları uyuşmadı.

Sedat Peker, Kolombiya’da 4 bin 500 kilo kokainin yakalanmasının ardından eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım’ın yeni uyuşturucu güzergâhı kurmak için Venezuela’ya gittiğini iddia etmişti. Peker, , “Türkiye ile Venezüella arasında uyuşturucu güzergâhı kurmak için geçen ocak ve şubat aylarında Karakas’a gittiğini” iddia etmişti. Bu gelişmenin ardından Erkan Yıldırım’ın Türkiye-Venezuela Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ile birlikte 7 Aralık 2020’de Venezuela’nın başkenti Karakas’ta çekilen fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

GÜMRÜKTE KAYDI YOK

Binali Yıldırım ise, Erkan Yıldırım’ın uyuşturucu ticareti iddialarını yalanlayarak, “Oğlum Venezuela’ya maske ve test kiti yardımı götürdü” demişti. Cumhuriyet’in haberine göre, Erkan Yıldırım’ın ziyaretinden önceki üç aylık dönemde 1 Ekim-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye’den Venezuela’ya hiçbir maske sevkıyatı yapılmadığı belirlendi. Aynı dönemde yapılan 1500 adetlik test kiti gönderiminim de Türkiye ve Venezuela’daki iki firma arasındaki ticari faaliyet olduğu tespit edildi. istanbul merkezli firmanın sicil bilgileri incelendiğinde iş insanı Erkan Yıldırım ile bağlantısının bulunmadığı görülüyor.

MASKE GÖNDERİLMEMİŞ

1 Ekim ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye gümrüklerinden Venezuela’ya giden tüm malların adet ve fiyat bilgileri ile birlikte tek tek kayıt altına alındığı listelerde ülkeden çıkışı izne tabi olan “maske” bulunmuyor. Mevcut düzenlemeye göre, başka bir ülkeye maske göndermek isteyen işletme ya da kişilerin, öncelikle Türkiye’den çıkaracakları sayıya eşit miktarda maskeyi Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) hibe etmeleri gerekiyor. Bu işlemin ardından DMO, hibe miktarını Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) bildiriyor. TİTCK de söz konusu işletme ya da kişiye aynı miktarda maske için ihracat ön izni veriyor. Doğrudan Sağlık Bakanı’nın “yazılı oluru” ile özel ihracat izni de verilebiliyor. Kişisel koruyucu ekipman ihracatçıları, “yurtdışına çıkarılacak olan 50 adedin üzerindeki maske için tüm prosedürlerin yerine getirilmesinin bir zorunluluk olduğuna ve bu kapsamdaki ihracat işleminin Ticaret Bakanlığı’nın gümrük kayıtlarında yer alması gerektiğine” dikkat çekiyor.

Sedat Peker’in anlattıklarına şaşıranlar o davanın savcılarının başına gelenleri biliyor mu?

Binali Yıldırım’ın oğlunun Venezuela’ya götürdüğü maskenin gümrük kaydı çıkmadı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder