2 Haziran 2021 Çarşamba

Erdoğan’ın konuşmasının halka maliyeti 140 milyar lira oldu

Türkiye’nin dış borçlarının önemli bir kısmı döviz cinsi üzerinden. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşma sonrası 8.50 seviyelerinden 8.78 TL’ye kadar çıkan dolar kurunun halka getirdiği külfet ise yaklaşık 140 milyar lirayı buldu.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TRT ekranlarından yaptığı faiz indirimi açıklaması dolar kurunu fırlattı. Türkiye’de piyasalar 8,50 seviyelerinden kapanırken, Erdoğan’ın açıklaması sonrası dolar 8,78 lira seviyelerine kadar çıktı. Bu durum döviz borcu içerisindeki Türkiye’nin borçlarını yaklaşık 140 milyar lira artırdı.

DOLAR ARTIYOR, HALK FAKİRLEŞİYOR

Erdoğan’ın faiz indirimi açıklaması sonrası dolardan yeni rekor geldi. Daha önce 8.61 ile rekor kıran dolar, bu rakamı 8.78 seviyelerine kadar taşıdı. Türkiye’nin brüt ve net dış borç stokunun 450 milyar lirayı aşarken, dolardaki 28 kuruşluk artışın halka faturası ise yaklaşık 140 milyar lira oldu. Merkez Bankası’ndaki 128 milyar doların buharlaştığı ve rezervlerin eksi 60 milyar liraya ulaştığı bir dönemde dövizdeki artış halkın alım gücünü daha da düşürdü.

VERİLEN YETKİ SONRASI DOLAR İKİ KAT ARTTI

2018 yılı Haziran ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı bir konuşmada “Bu kur falan bunların hiçbiri bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil. Bizim geleceğimizi biz belirleyeceğiz. 24’ünde bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” demişti. Erdoğan’ın bu konuşmayı yaptığı zaman dolar kuru serbest piyasalarda 4.7 liradan işlem görüyordu.

Erdoğan konuştu dolar fırladı

 

Erdoğan’ın konuşmasının halka maliyeti 140 milyar lira oldu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder