2 Haziran 2021 Çarşamba

Kavcıoğlu rest çekmedi talimatlı enflasyon sinyali verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi talimatını ‘enflasyonu düşük göstererek’ yerine getirecekleri sinyali verdi. Kavcıoğlu, “Enflasyonda yüzde 5 hedefi yakalanana kadar politika faizi, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde oluşacak” dedi. Planın adı: ‘Yabancı ürkmesin enflasyon talimatla indirilsin’

BOLD ANALİZ – AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Merkez Bankası başkanı ile görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart. Temmuz ağustos buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın” dedi. TRT Haber’de 1 Haziran 2021 gecesi yaptığı açıklama sonrası dolar 8,52 liradan 8,80 liraya yükseldi.

TÜİK ENFLASYONU TALİMATLA DÜŞÜRECEK

Dolardaki yükselişi önlemek için TCMB Başkanı Kavcıoğlu devreye girdi. Çok sayıda yatırımcı ile video konferans gerçekleştiren Kavcıoğlu, “Enflasyonda yüzde 5 hedefi yakalanana kadar politika faizi, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde oluşacak” dedi. Yabancı yatırımcıyı ürkütmemek için yapılan planı deşifre etmek zorunda kaldı.  Erdoğan’ın beklentisini yerine getirmek için enflasyonu düşüreceklerini ima etti. Uzmanlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yarından itibaren enflasyonu önce yüzde 16’ya ardından aylık olarak yüzde 12’ye kadar indireceğini belirtti.

Enflasyonda talimatla yapılacak düşüşün ardından Merkez Bankası da politika faizini kademeli olarak indirecek.

ENFLASYON YÜZDE 16’YA, FAİZ YÜZDE 18’E DÜŞECEK

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 17 Haziran toplantısında indirim yapılıp yapılmayacağı 3 Haziran’da açıklanacak enflasyona göre belirlenecek. Mayıs enflasyonu yüzde 17,14 çıkarak TÜİK’in haziran enflasyonu yüzde 16 açıklaması halinde Merkez Bankası’nın 100 baz puan indirim yapma ihtimali doğacak. Faizler Erdoğan’ın talebi doğrultusunda yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilecek. Faiz lobisi için yüzde 2 reel faiz korunmuş olacak.

KAVCIOĞLU, AĞBAL’IN AKIBETİNİ YAŞAYACAK MI?

Kavcıoğlu’nun indirim yapmaması halinde kendinden önceki 3 Merkez Bankası başkanı Murat Çetinkaya, Murat Uysal ve Naci Ağbal ile aynı akıbeti yaşayacak. Kavcıoğlu’nun da gece yarası kararnameyle görevden alınmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kavcıoğlu rest çekmedi talimatlı enflasyon sinyali verdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder