2 Haziran 2021 Çarşamba

Erdoğan faiz indirmek için atadığı Kavcıoğlu’na görevini hatırlattı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gece yarısı yaptığı faiz indirimi açıklaması ile piyasaları hareketlendirdi. Dolar ve euro rekor kırarken, gözler Merkez Bankasının 17 Haziran’da açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

BOLD – AKP’ye yakın Yenişafak gazetesindeki köşesinde faiz indirimi ile ilgili yazdığı yazılar sonrasında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığına atanan Şahap Kavcıoğlu, göreve geldiğinden beri faize dokunamadı. Erdoğan, dün gece yaptığı faiz indirimi açıklaması ile Kavcıoğlu’na göreve getirilmesinini nedenini hatırlattı.

TÜRKİYE YÜKSEK FAİZ LİGİNDE ZİRVEYE OYNUYOR

Faiz artırması ile tepkileri üzerine çeken Naci Ağbal’ın yerine faiz indirmesi için 20 Mart’ta Merkez Bankası başkanlığına atanan Yenişafak gazetesi yazarı Şahap Kavcıoğlu, bu güne kadar yapılan iki Para Politikaları Kurulu toplantısında da faizi yüzde 19’da sabit tuttu. Bu durum doların yükselişini engellemezken, Türkiye yüzde 19’luk yüksek faiz oranlarıyla dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaya devam etti.

GÖZLER 17 HAZİRAN’DAKİ TOPLANTIDA

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısı 17 Haziran’da gerçekleştirilecek. Merkez Bankası bir süredir aldığı kararlar ile faizleri sabit tutarken, bu durumdan rahatsız olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kavcıoğlu’na atanma sebebini hatırlattı. Şimdi gözler 17 Haziran’da faiz indirimi yapılıp yapılmayacağı ile ilgili Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısında olacak.

EKONOMİSTLER ARTIŞ BEKLİYOR

Erdoğan faiz indirimi istese de ekonomistler faiz artışı yapılması gerektiğinde hemfikir. Türkiye, Güney Afrika, Meksika ve Güney Kore gibi birçok gelişen ülkede piyasalar tahminlerin de ötesinde faiz artışını fiyatlıyor. Ekonomistler aylar süren karantinaların ardından ekonomilerin ısınması için faiz artırımı yapılacağı görüşünü paylaşıyor.

EN ÇOK FAİZ İNDİREN BAŞKAN KOVULDU

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı canlı yayında Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’na faiz indirimi emri verirken, akıllara en çok faiz indiren Merkez Bankası başkanı Murat Uysal’ın 7 ay önce neden görevden alındığı sorularını getirdi. Bir gece yarısı kararnamesiyle Merkez Bankası Başkanlığı’ndan kovulan Uysal, yüzde 24’lerde olan politika faizini aldığı kararlarla yüzde 8.25’e kadar düşürmüştü.

MERKEZ BANKASI’NA BAŞKAN DAYANMIYOR

Türkiye’de parlamenter sistemin uygulandığı 16 yılda 3 Merkez Bankası başkanı değişirken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koltuğunda oturduğu Türk tipi başkanlık sisteminin olduğu son 3 yılda ise 3 başkan görevden alındı. 2001-2006 arasında Süreyya Serdengeçti, 2006-2011 arasında Durmuş Yılmaz, 2011-2016 yılları arasında Doç. Dr. Erdem Başçı Merkez Bankası başkanlığı yaparken, Erdoğan’ın başkanlığı sonrası Merkez Bankası başkanlarının görev süreleri kısaldı. Murat Çetinkaya 19 Nisan 2016 – 5 Temmuz 2019, Murat Uysal 6 Temmuz 2019 – 7 Kasım 2020, Naci Ağbal ise 7 Kasım 2020 – 20 Mart 2021 tarihleri arasında görev yaptı. Merkez Bankası başkanlığı koltuğunda ise 2.5 aydır Kavcıoğlu oturuyor.

Kırgız halkı Orhan İnandı için ayakta: Cumhurbaşkanlığı sarayına yürüdüler

Erdoğan faiz indirmek için atadığı Kavcıoğlu’na görevini hatırlattı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder