3 Haziran 2021 Perşembe

Faiz indirimi için enflasyon düşürüldü

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi talebi sonrası gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Merkez Bankası Başkanı da topu TÜİK’e attı. TÜİK ise faiz indiriminin gerçekleştirilmesi için enflasyonu düşürdü. Merkez Bankası artık 17 Haziran’da faiz indirebilecek.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi yapılması ile ilgili açıklaması sonrasında gözler 17 Haziran’daki Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu’na çevrildi. Merkez Bankası ise faiz indirimi için enflasyonu şart koştu. TÜİK de Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapabilmesi için enflasyonu düşürdü.

“FAİZLERİN DÜŞÜRÜLMESİ ŞART”

TRT’de katıldığı programda gündemdeki gelişmeleri değerlendiren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı ile bir görüşme gerçekleştirdiğini, faiz yükünün düşürülmesinin şart olduğunu söyledi. Erdoğan, “Faizleri düşürmemiz şart. Temmuz ağustos buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Faiz yükünü biz yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine girmiş olacağız. Bütün mesele maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır” ifadelerine yer verdi.

KAVCIOĞLU ENFLASYONU ŞART KOŞTU

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise faizlerin düşürülmesi için enflasyonu şart koştu. 3’üncü çeyrekten itibaren enflasyonun düşüş eğilimine girebileceğine işaret eden Kavcıoğlu, “Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün 3. çeyreğin sonunda, 4. çeyreğin başı gibi olacağı düşünülüyor. Yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

MESAJI ALAN TÜİK ENFLASYONU DÜŞÜRDÜ

Mayıs ayı enflasyon verilerini açıklayan TÜİK ise beklentilerin aksine enflasyonu düşürdü. Ekonomistler mayıs ayında 17,23 oranında enflasyon beklerken TÜİK yıllık enflasyonu 16.59 olarak açıkladı. TÜİK indirdiği bu enflasyon ile yüzde 19’da olan politika faizinin en az 100 baz puan indirilmesi konusunda Merkez Bankasına olanak sağladı. Geçen ay enflasyon 17.14, politika faizi ise yüzde 19’du.

Kırgızistan Meclisi’nde gündem Orhan İnandı’nın kaçırılması: Basın toplantısı var!

Faiz indirimi için enflasyon düşürüldü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder