4 Haziran 2021 Cuma

TÜİK manipülasyonu ‘sehven’ deşifre etti

Türkiye İstatistik Kurumunun mayıs ayında iki farklı enflasyon rakamı açıklaması gündeme bomba gibi düştü. İşsizlik ve enflasyon rakamlarına güvenilmeyen TÜİK, kendi manipülasyonunu kendisi deşifre etti. Saray talimatlı enflasyonu düşürme ve faiz indirimi planı da ortaya saçıldı.

BOLD ANALİZ –  AKP Hükumetinin talebiyle istatistik açıkladığı için eleştirilen TÜİK, 3 Haziran 2021 tarihinde iki farklı enflasyon rakamı açıkladı. Mayıs ayında tüketici enflasyonunun (TÜFE) yüzde 1,4 arttığını açıkladı. Ardından kamuoyuna yapılan duyuruda ise yüzde 0,89 olarak duyuruldu. Vatandaşın enflasyonu yüzde 30’larda seyrederken TÜİK’in enflasyonu düşük gösterme gayreti tepkiye neden oldu.

SEHVEN AÇIKLAMASI

İki farklı enflasyon açıklanmasıyla AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faizi düşürmek için enflasyon indirimi talimatı da deşifre oldu. TÜİK’in enflasyon verilerinde önce yüksek sonra düşük rakam açıklamasına dair yazılı açıklama yaptı. Yüzde 1,4 oranının “sehven” açıklandığını duyuran Kurum, uzmanlar hakkında da idari işlem başlattığını duyurdu.

HATA DEĞİL MESAJ VERMEK AMAÇLI

Muhalefet partileri ve iktisatçılar iki farklı verinin kamuoyunun dikkatini çekmek maksadıyla bilerek sızdırıldığını iddia etti. T24 yazarı Barış Soydan Twitter hesabında, “TÜİK’in dün 2 ayrı enflasyon oranı açıklamasıyla ilgili kulaktan kulağa yayılan bir iddia: Hata değildi, açıktan konuşamayan uzmanlar dışarıya mesaj vermek istedi.” ifadelerini kullandı.

İNANDIRICILIĞI EN DÜŞÜK KURUM

Türkiye’de inandırıcılığı en düşük kurumların başında TÜİK’in geldiğini kaydeden Alaattin Aktaş, “TÜFE’de iki artış oranı birden gördük. Bir oran, mayıs ayında yüzde 0.89 artışa işaret ediyordu, diğer oran yüzde 1.44’e. Kaynak tabii ki aynıydı, TÜİK’ti. TÜFE’ye ilişkin haber bültenindeki oran yüzde 0.89’du. TÜİK’in merkezi dağıtım sisteminde ise mayıs artışı olarak yüzde 1.44’lük bir oran yer alıyordu. Aynı ay için, aynı endekste, aynı kurum nasıl olur da birbirinden farklı oranlar açıklayabilirdi ki!” diye konuştu.

TÜİK manipülasyonu ‘sehven’ deşifre etti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder