30 Mayıs 2021 Pazar

Türkiye, Suriyeli paralı askerleri Libya’ya yeniden göndermeye başladı

Libya’yı istikrara kavuşturmak için tüm yabancı güçlerin geri çekilmesi yönündeki yerel ve uluslararası taleplere rağmen Türkiye, yıl sonunda yapılacak seçimler öncesinde ülkeye Suriyeli paralı askerler göndermeye yeniden başladı.

BOLDSuriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türk hükumetinin 8 Mart’ta Libya’ya 380 paralı asker gönderdiğini, diğer bir grup savaşçının ise aylık 500 dolar maaşla Türkiye’ye gönderilmeye hazırlandığını açıkladı.

SOHR’a göre şu anda Libya’da Türkiye’ye bağlı Suriyeli silahlı gruplardan yaklaşık 7 bin paralı asker var ve Türkiye ulusalararası ve yerel çağrılara rağmen bu grupları Libya’da tutmak niyetinde.

SOHR, Suriyeli paralı askerlerin birçoğunun Suriye’ye dönmek istemediğini, İtalya üzerinden Avrupa’ya gitmeyi planladıklarını belirtti.

Türkiye, Fayiz es Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) ile imzaladığı güvenlik ve askeri işbirliği anlaşması kapsamında Libya’ya yaklaşık 20 bir Suriyeli paralı asker gönderdi.

Geçtiğimiz Ekim ayında yapılan ateşkes anlaşmasının ardından Türkiye birkaç bin Suriyeli paralı askeri geri çekti, ancak Trablus’taki ortak askeri komuta merkezinin yanı sıra El Watiye hava üssü ve Misrata üssündeki askeri varlığını sürdürüyor.

Libya Dışişleri Bakanı Necla el Menguş, Mayıs ayı başında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Trablus ziyareti sırasında, Türkiye’ye ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkartılması için işbirliği çağrısı yaptıklarını ifade etmişti.

LİBYA’DAKİ YABANCI GÜÇLER

Geçen yıl 23 Ekim’de varılan ateşkes anlaşmasına göre Libya’daki bütün yabancı savaşçıların 3 ay içinde ülkeyi terk etmesi gerekiyordu. BM Güvenlik Konseyi de ateşkes anlaşması çerçevesinde ülkedeki bütün yabancı güçlerin çekilmesi için birkaç kez çağrıda bulunmuştu.Ancak savaşçıların büyük kısmı ülkeyi terk etmedi.

BM Güvenlik Konseyi diplomatlarına göre Libya’da halen 20 binden fazla yabancı güç ve paralı asker bulunuyor. Bunların 13 bin kadarı Suriyeli, 11 bin kadarı ise Sudanlı, Rus ve Çadlı.

Libya’da geçen yıl ateşkesle birlikte oluşturulan geçici hükumet ülkeyi 24 Aralık’ta seçime götürecek. Ancak ülkede bulunan yabancı güçler seçim öncesi önemli bir istikrarsızlık unsuru olarak görülüyor.

Libya’da asker ve paralı savaşçı bulunduran ülkelerin, 24 Aralık’taki seçim sonrası süreçte elini güçlü tutmak için askerlerini çekmek istemediği belirtiliyor.

Libya’dan Türkiye’ye askerlerini ve Suriyeli savaşçıları çek çağrısı

Türkiye, Suriyeli paralı askerleri Libya’ya yeniden göndermeye başladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder