4 Haziran 2021 Cuma

“Orhan İnandı’ya özgürlük” kampanyası

Eğitimci Orhan İnandı’nın Kırgızistan’da MİT tarafından kaçırılmasına tepkiler büyüyor. Amnesty, İnandı’nın özgürlüğüne kavuşması için change.org’da imza kampanyası başlattı.

BOLD – Amnesty’nin başlattığı imza kampanyasında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Salı gününden bu yana yüzlerce kişinin kaçırılan Orhan İnandı için eylemler yaptığına dikkat çekiliyor. Eylemciler, Kırgız yetkililerin İnandı’yı bir an önce bulmalarını istiyor. İmza kampanyasının detaylarında şu bilgiler yer alıyor:

  • Kırgızistan’da faaliyet gösteren Türk-Kırgız Sapat okullarının kurucusu ve başkanı Orhan İnandı, Pazartesi akşamı Bişkek’te kayboldu ve Gülen Hareketi ile bağlantılı olduğu iddiasıyla Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından kaçırıldığından korkuluyor.
  • Sapat (eski adıyla Sebat) eğitim kurumları ağı 1992’den beri Kırgızistan’da faaliyet gösteriyor. Sapat, 2017’den beri Kırgız Cumhuriyeti tarafından yönetiliyor. 1995’ten beri Kırgızistan’da görev yapan İnandı, 2001’den beri okulların başkanlığını yürütüyordu. 2010 yılında Kırgız Cumhuriyeti vatandaşı oldu.
  • İnandı’nın Türkiye tarafından kaçırıldığı iddiası, aralarında Sapat okullarından öğrenci ve velilerin de bulunduğu çok sayıda Kırgızca protesto edildi. İnandı’nın serbest bırakılması istendi. Göstericiler ilk olarak Salı günü İnandı’nın tutulduğuna inandıkları Bişkek’teki Türkiye Büyükelçiliği önünde toplandı. Ellerinde Kırgızca ve Rusça “İnandı Bey nerede?” yazılı pankartlar taşıyorlardı. Bu arada protestocular, araçta İnandı olabileceğini düşünerek büyükelçiliğe ait siyah bir Mercedes’in kalabalığın arasından geçmesini engelledi. Araç büyükelçiliğe geri dönmek zorunda kaldı.
  • Çarşamba günü, bir grup protestocu Türkiye Büyükelçiliğinden cumhurbaşkanlığı sarayına yürüdü ve Kırgız Cumhurbaşkanı’nı kayıp eğitimcinin nerede olduğu konusunda açıklama yapmaya çağırdı.
  • Sapat Okulları Genel Müdürü Amir Sultanmuratov, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Kırgız yetkililerden İnandı’nın bulunmasını isterken, ona ülkedeki eğitim faaliyetlerine katkılarından dolayı övgüde bulundu.
  • İnandı’nın eşi Reyhan İnandı, salı günü yaptığı basın açıklamasında, kocasının kaçırılarak Türkiye’ye götürüldüğünden şüphelendiğini söyledi. “Güvenliğinden endişe ediyorum” dedi.
  • Bu arada Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde Salı günü yapılan açıklamaya göre, Milli Güvenlik Devlet Komitesi ve İçişleri Bakanlığına İnandı’nın bulunması için kapsamlı arama talimatı verdi.
  • Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başarısız darbe girişiminden bu yana 600 binden fazla kişiyi kovuşturarak, 100 bin kişiyi tutuklayarak ve yabancı hükumetleri şüphelileri teslim etmeye çağırarak Gülen destekçileri olduğu iddia edilen kişilere baskı yaptı.
  • Darbe girişiminden bu yana Gülen Hareketi ile gerçek veya iddia edilen bağlantıları olan 30’a yakın kişi zorla kaybedildi.
  • En son MİT, İslam alimi Fethullah Gülen’in Kenya’da yaşayan yeğeni, öğretmen Selahaddin Gülen’i kaçırarak Türkiye’ye götürdü.
  • Türkiye’deki bazı zorla kaybetme mağdurları, polis nezaretinde bulunduktan sonra mahkemede konuştular ve devlet görevlileri tarafından sorguları sırasında maruz kaldıkları sistematik ve şiddetli işkenceyi anlattılar.

“Orhan İnandı’ya özgürlük” kampanyası yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder