1 Haziran 2021 Salı

Türkiye’yi adım adım moratoryuma götüren büyüme

TÜİK’e göre Türkiye ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdü. Merkez Bankası rezervleri eritilerek ve milli varlıklar satılarak elde edilen bu büyümenin sonucu moratoryum olabilir.

BOLD ANALİZ – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekonomi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü. Türkiye resmi rakamlarda, kağıt üstünde altın bir çağ yaşıyor ancak durum hiç de öyle değil. Yakın bir gelecekte ödemesi gereken milyarlarca dolar döviz borcu bulunan Türkiye’nin kasasında 1 cent bile bulunmuyor.

BÜYÜME HALKIN CEBİNE YANSIMADI

TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7 büyüdü. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme işsizlik ve enflasyon kıskacındaki ekonomiye yansıması görülemedi. Büyümeden halkın payına düşen ise hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı oldu.

TÜRKİYE 3 KEZ BORÇLARINI ÖDEYEMEDİ

Resmi rakamlara göre ekonomi büyüse de gerçekte Türkiye adım adım moratoryuma doğru ilerliyor. Kasasında dövizi olmayan ve yaklaşık yarım trilyon dolara yaklaşan borcu bulunan Türkiye, 1959, 1965 ve 1975’teki gibi kısa süre sonra ‘moratoryum’ durumundaki ülkeler arasında sayılıp, borçlarını ödeyemez hale gelen bir ülke olarak ilan edilmesi bekleniyor.

TÜRKİYE DIŞ BORCU EN FAZLA OLAN ÜLKELER ARASINDA

Dünya Bankası raporuna göre, düşük ve orta gelirli 120 ülke arasında Türkiye, en çok dış borcu olan 6. ülke oldu. Türkiye, borcun milli gelire oranında Arjantin’in ardından 2. sırada yer aldı. Dünya Bankası verilerine göre Türkiye, 2019 sonundaki 440,9 milyar dolarlık dış borçla en çok dış borcu olan 6. ülke oldu. En çok dış borcu olan 10 ülke içinde Türkiye, dış borcun milli gelire oranında ise yüzde 59’luk oranla ikinci sırada yer aldı. Bu alanda ilk sırada, yüzde 65’lik oranla Arjantin yer alıyor.

BORÇLAR KISA VADELİ

Türkiye’nin dış borcunun yakın vadeli olması ödenememe riskini artırıyor. ABD’nin en büyük bankalarından Wells Fargo’nun yayınladığı raporda bu döviz gelirlerinin azlığına vurgu yapılarak Türkiye, tüm kategorilerde “yüksek risk” sahibi tek ülke oldu. Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, geçen yıl nisan ayında 164 milyar dolar seviyesinde iken bu yılın Şubat ayında bu rakam 192 milyar dolara çıktı. Türkiye, dış borcu en yüksek 10 ülke arasında döviz rezerv miktarı ve döviz rezervinin toplam dış borca oranında sonuncu sırada yer aldı.

MERKEZ’İN REZERVLERİ EKSİDE, ÜLKE 1 CENTE BİLE MUHTAÇ

Türkiye, TL’deki değer kaybının önünde geçmek için yüksek düzeyde rezerv harcadı ve swap (takas) ile yurt içi ve yurt dışındaki bankalardan ödünç aldığı döviz ve altınlar hariç tutulduğunda rezerv eksi seviyelere geriledi. Merkez Bankası’nın net rezervi eksi 60 milyar dolar olurken, hükumetin dış borçları ödemek için 1 cente bile ihtiyacı bulunuyor.

DIŞ BORCU ÖDEYEMEME RİSKİ ARTIYOR

ABD’nin en büyük bankalarından Wells Fargo, yakın zamanda yayımladığı bir raporda, dış borç krizi riski en yüksek ülkelerin Arjantin, Şili, Endonezya, Venezuela ve Türkiye olduğuna dikkat çekti. 25 ülkenin dış borç krizi risklerini değerlendiren bir tablo da yayımlayan banka, Arjantin, Şili, Endonezya ve Venezuela ile birlikte Türkiye’yi de dış borç krizi en yüksek ülkeler arasında gösterdi.

Sedat Peker ağzındaki baklayı çıkardı: Cemevine saldıracaklar!

Türkiye’yi adım adım moratoryuma götüren büyüme yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder