2 Haziran 2021 Çarşamba

Erdoğan 6. kez Türk Lirası’nı çökertti

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk Lirası’na 6. kez darbe yaptı. TRT Haber’deki açıklamayla dolar lira karşısında 30 kuruş arttı. Erdoğan’ın ağzından çıkan sözlerle vatandaşların borcu bir saatte 1.393 lira fırladı.

BOLD ANALİZ – Türk Lirası hiçbir şeyden çekmedi Erdoğan’dan çektiği kadar. Erdoğan’ın gece yarısı kararları, gün içinde yaptığı açıklamalar dolar ve Euro’yu zıplatırken lirayı eritti. Erdoğan’ın sözleri ve eylemleri sebebiyle dolar 2 liradan 8,80 liraya kadar çıktı.

BAKANLARI KORUDU DOLAR YÜKSELDİ

Türkiye AKP iktidarı döneminde ilk kur şokunu AKP’li bakanlara yönelik 17-25 Aralık operasyonu sonrası yaşadı. Erdoğan’ın, ismi yolsuzluk ve rüşvete karışan 4 bakanı koruması doları 2,04’ten 3 lira sınırına taşıdı.

BAŞÇI’YA VATAN HAİNİ DEDİ DOLAR FIRLADI

Bağımsızlığı Anayasal güvence altındaki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Erdem Başçı’yı hedefe koyması da Türk Lirası’nı çökertti. 2015 yılında Başçı’nın döviz şokuna karşı faizleri arttırmasıyla dolar 2,30 liraya kadar indirdi. Ancak Erdoğan’ın ‘yüksek faiz vatan hainliğidir’ sözleri sonrası dolar 3 liranın üzerine çıktı.

OHAL VE HUKUKSUZ TUTUKLAMALAR TL’Yİ ERİTTİ

Merkez Bankası’nın hamleleriyle 3 liranın altına düşürülen dolar, 2016 yılından itibaren hukuksuz Olağanüstü Hal ve tutuklamalarla 3,58’liraya yükseldi. Türk tipi başkanlık sisteminin onaylandığı referandum sonrası 2017 yılını 4 lira sınırında kapattı.

‘PAPAZI VERMİYORUZ’ AÇIKLAMASI

Erdoğan’ın tutuklanarak cezaevine atılan ABD’li Rahip Brunson’a dair açıklamaları da doları yükseltti. ‘Papazı vermiyoruz’ diyen Erdoğan’ın sözleri sonrası ABD eski Başkanı Trump’ın Türkiye’yi hedef alan sözleri sonrası dolar 4 liradan 6,40 liraya fırladı.

BİR SÖZÜYLE DIŞ BORCU 117 MİLYAR LİRA YÜKSELTTİ

Gece yarısı kararnamesiyle üç ay önce atadığı TCMB Başkanı Naci Ağbal’ı görevden alması da doları 7,25 liradan 8 liranın üzerine taşıdı. Son olarak Merkez Bankası’nı tamamen işlevsiz hale getiren “Merkez Bankası başkanı ile görüştüm faizler inecek” sözleriyle dolar 8,50 liradan 8,80 liranın sınırına dayandı. Bir sözüyle yükselen dolar yüzünden dış borç 117 milyar TL arttı. 3 trilyon 784 milyar TL’ye yükselen dış borç yüzünden bir saatte vatandaş başına 1.393 TL ilave borç düştü.

ERDOĞAN DOLARI 6 LİRA 80 KURUŞ FIRLATTI

Erdoğan’ın hamleleri sebebiyle 2013 yılında 2 lira seviyesinde olan dolar haziran 2021 itibariyle 8,80 liraya ulaştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI YEMİNİNİ TUTMADI

Türk Lirası’nı yabancı para birimleri karşısında koruması gereken Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı yeminine de sadık kalmadı. 84 milyon vatandaşın önünde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı yemin de şu ifadeler yer alıyor: “….milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

Erdoğan 6. kez Türk Lirası’nı çökertti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder