1 Haziran 2021 Salı

Karadeniz’deki gaz da işe yaramadı, doğalgaza zamlar sürüyor

Dünyada düşen doğalgaz fiyatları Türkiye’ye uğramadı. AKP Hükumeti’nin Karadeniz’de bulduğunu açıkladığı 405 milyar metreküp doğalgaz rezervi de faturalara indirim olarak yansımadı. Türk halkı, geçmediği otoyolun ücreti gibi verilen garanti nedeniyle yüksek fiyattan doğalgaz faturası ödemeye devam ediyor.

BOLD – Son yıllarda petrol fiyatlarındaki büyük düşüş doğalgaz fiyatlarına da yansıdı. Doğalgaz fiyatları yüzde 50’nin üzerinde düşerken bu durum Türkiye’deki fiyatlara uygulanmadı. Gerekçe olarak ise BOTAŞ’ın yaptığı anlaşmalar nedeniyle borçlu olması gösterildi.

ZAMLAR DEVAM EDİYOR

Karadeniz’de bulunan doğalgaz ve dünya piyasalarındaki doğalgaz fiyatlarındaki düşüşe rağmen doğalgaza zam gelmeye devam ediyor. Yılbaşından beri doğalgaza altı kez zam yapıldı. Son zamla BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, 1000 metreküp doğal gaz için 1328 lira 65 kuruş, sanayi abonelerine uyguladığı fiyat ise 1486 lira 12 kuruş olarak belirlendi.

AKP DÖNEMİNDE DOĞALGAZ HEP ZAMLANDI

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında yaklaşık 35 kuruş olan 1 metreküp doğalgazın fiyatı son zamla birlikte meskenler için BOTAŞ’ın toptan satış fiyatı 1 lira 33 kuruşa yükseldi. İllerde abonelere hizmet sağlayan dağıtım firmalarının 1 metreküp doğalgaz için faturalara yansıttığı fiyat ise 1 lira 74 kuruş oldu.

DÜNYADA FİYATLAR UCUZLADI

Dünyada petrol fiyatlarındaki düşüş doğalgaz fiyatlarının da düşmesine yol açtı. Yüzde 50’ye yakın doğalgaz fiyatlarında indirim oldu. Bu indirim Türkiye’ye görülmedi. Hem döviz fiyatlarındaki artış hem de BOTAŞ’ın tüketimin çok üzerinde doğalgaz alımı için verdiği garantiler nedeniyle kullanılmayan doğalgaz için halk yüksek faturalar ödemeye devam ediyor. Sosyal medyada doğalgaz kullanımını azalttığı halde artan faturalardan şikayetçi olan kişilerin sayısının artması dikkat çekiyor.

KARADENİZ’DE BULUNAN GAZ DA İŞE YARADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen yıl ağustos ayında halka Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu ile ilgili müjde verdi. İlk önce 320 milyar metreküp olarak açıklanan doğalgaz rezervi daha sonra 405 milyar metreküp olarak revize edildi. Açıklamalardan kısa süre sonra ise sondaj çalışması yapan gemiler limana çekildi. Halk bulunan doğalgazdan dolayı indirim beklerken, art arda yapılan zamların şaşkınlığını yaşıyor.

FATURASINI ÖDEYEMEYENİN DOĞALGAZI KESİLDİ

Geçen yıl mart ayından beri Türkiye’de görülmeye başlanan ve ekonomiyi durma noktasına getiren salgında bile doğalgaz dağıtım şirketleri faturalarını ödeyemeyen abonelerine acımadı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre işsizliğin arttığı pandemi döneminde ülke genelinde 590 bin abonenin borcundan dolayı doğalgazı kesildi.

Erdoğan’ın uzun kolu Kırgızistan’da: Eğitimci Orhan İnandı kaçırıldı

 

Karadeniz’deki gaz da işe yaramadı, doğalgaza zamlar sürüyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder