2 Haziran 2021 Çarşamba

Kırgızistan ayakta Türkiye’de tık yok! Gergerlioğlu’yla birlikte vicdanlar da hapsoldu

Kırgızistan’da 25 yıldır eğitimcilik yapan Orhan İnandı’nın kaçırılması sonrası Bişkek Türk Büyükelçiliği, İnandı’nın sevenleri tarafından abluka altına alınırken, Kırgız Cumhurbaşkanı da devreye girdi. Tüm bunlar yaşanırken Türkiye’de konuya dair en ufak bir haber bulmak zor. İnsan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bir tweet sonrası tutuklanmasının ardından işkence, kaçırılma ve kötü muamele ülkeed neredeyse konuşulmaz oldu.

BOLD – Hayatını eğitime adayan Orhan İnandı, önceki gün akşam saatlerinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki evinden çıkarken kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı. Kırgız polisine yapılan ihbarın ardından soruşturma açıldı. İçişleri Bakanlığı, Kırgızistan vatandaşı Orhan İnandı’yı ülke genelinde arama çalışması başlattı.

Orhan İnandı’nın arabası, 1 Haziran sabahı saat 04:20 sularında evinin önünde kapısı açık halde bulundu. Yakınlarının başvurusunu değerlendiren Oktyabrsky bölgesi polisinden şu açıklama yapıldı: “Deneyimli müfettişler ve görevliler arasından bir soruşturma-operasyon grubu oluşturuldu. Orhan İnandı’nın nerede olduğunu belirlemek için gerekli tüm soruşturma eylemleri ve arama önlemleri alındı.”

İnandı’nın kaçırılma şeklinin, MİT’in daha önce Kosova, Malezya, Pakistan ve en son Kenya’da gerçekleştirdiği operasyonlarla benzerlik taşıdığı vurgulandı.

BAĞIMSIZLIKTAN BU YANA ORDAYDI

İnandı, Kırgızistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kazandığı yıldan bu yana ülkede faaliyet gösteren Sapat Eğitim Kurumlarının kurucusuydu.

Kenya’da görev yapan eğitimci Selahaddin Gülen’in de MİT’in illegal operasyonuyla Kenya’dan kaçırıldığı ortaya çıkmıştı.

Türkiye’de medya, muhalefet uluslararası hukukun hiçe sayıldığı bu iki olay karşısında sağır ve dilsiz. Bu yüzden kamuoyu 2 kaçırılma olayları konusunda yeterince bilgi sahibi değil. Bişkek Türk Büyükelçiliği 2 gündür İnandı’nın sevenleri tarafından abluka altındayken Türk medyasında konuya ilişkin tek satır haber yer almadı.

CUMHURBAŞKANINDAN İNANDI TALİMATI

İnandı’nın kaçırılması olayı Kırgızistan’da siyasi krize neden olurken Kırgız Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi ve İçişleri Bakanlığına Orhan İnandı’yı bulmak için soruşturma ve operasyonel önlemleri güçlendirme talimatı verdi.

GERGERLİOĞLU’DAN SONRA TÜRKİYE SAĞIR KALDI

Sosyal medyadan bir iletiyi yeniden paylaştığı için hakkında kesinleşen 2 yıl 6 ay hapis cezası gerekçe gösterilerek milletvekilliği düşürülen, İnsan hakları savunucu Ömer Faruk Gergerlioğlu yaklaşık 2 aydır cezaevinde.

Hükumetin insan hakları ihlallerini kamuoyuna duyurmada oldukça maharetli olan Gergerlioğlu’nun eksikliği Selahattin Gülen ve Orhan İnandı’nın kaçırılmalarının ardından daha fazla hissedildi. İnsan hakkı ihlallerini TBMM, basın ve sosyal medya yoluyla milyonlara ulaştıran Gergerlioğlu, kamuoyu oluşmasında etkin rol oynuyordu.

İfşaları hükumetin canını sıkan Gergerlioğlu defalarca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP’lilerin hedefi oldu. Milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu geçen Nisan ayında, polis tarafından darp edilerek Meclis’ten zorla çıkarıldı.

Gergerlioğlu’nun tutuklanmasının ardından yaşanan işkence, kaçırılma ve kötü muamele konuları Türkiye’de artmasına rağmen, neredeyse hiç konuşulmaz oldu. Gergerlioğlu’yla birlikte ülkenin vicdanı da hapsoldu.

Kırgız Cumhurbaşkanı Caparov’dan ‘Orhan İnandı’ talimatı

Kırgızistan ayakta Türkiye’de tık yok! Gergerlioğlu’yla birlikte vicdanlar da hapsoldu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder