30 Eylül 2021 Perşembe

66 milyon yoksulun olduğu ülkede yoksul hasta bulamadılar

Yoksulluk sınırının altında 66 milyon kişinin yaşadığı Türkiye’de Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesinin ücretsiz tedavi hizmeti verecek yoksul hasta bulamadığı öne sürüldü.

BOLD – Sayıştay, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesinin “Sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verme” şartını yerine getirmediğini tespit etti. Bir yılda 107 bin kişinin ücretsiz olarak tedavi edilmesi gereken üniversite hastanesinde sadece 404 kişi ücretsiz olarak tedavi edildi.

YÜZDE 20 ÜCRETSİZ HİZMET ŞARTI BULUNUYOR

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Sayıştay Başkanlığının Vakıflar Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Denetim Raporu’nda, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi’ne ilişkin dikkati çeken bir tespite yer verildi. Sayıştay denetçileri, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi’nin, kuruluşunda Vakıflar Meclisi tarafından belirlenen Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi şartını yerine getirmediğini belirledi.

GUREBA ŞARTINI YERİNE GETİRMEDİ

Sayıştay raporunda, “Vakıflar Meclisi’nin Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfının vakfiyesindeki ‘gureba’ şartının yerine getirilmesi amacıyla sağlık kuruluşlarının hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesinin sağlanmasına karar verilmiştir. Üniversitesinin Tıp Fakültesi Hastanesi’nce verilen sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi şartının sağlanmadığı ve üniversitenin bu yükümlülüğünün yerine getirilmesine ilişkin kontrolünün yapılmadığı görülmüştür” denildi.

538 BİN HASTADAN SADECE 404’Ü ÜCRETSİZ HİZMET ALDI

Denetim raporunda yer verilen tabloya göre, üniversite hastanesinde 2020 yılında toplam 538 bin 775 bin kişi tedavi edildi. Üniversitesi hastanesinin “Sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verme” şartını yerine getirmesi için bu hastaların 107 bin 755’inin ücretsiz tedavi etmesi gerekiyordu. Ancak sadece 404 hasta bu kapsamda ücretsiz olarak tedavi edildi.

TÜRKİYE’DE 66 MİLYON YOKSUL BULUNUYOR

Tüketici Hakları Derneği, Türk-İş ve TÜİK verilerini kullanarak hazırladığı verilere göre açlık sınırı olan 3 bin lira geliri olmayan 16 milyon kişinin aç, yoksulluk sınırı olan 10 bin lirası olmayan 50 milyon kişinin ise yoksul olduğunu öne sürdü. Türkiye İstatistik Kurumu da Türkiye’de aylık 1.166 Türk Lirası bile bulamayan 17 milyon 921 bin kişi bulunduğunu açıkladı.

İpek Ailesi’ne saldıran Osman Gökçek’in ‘trafikte kılıçla darp’ suçundan sabıkası çıktı

66 milyon yoksulun olduğu ülkede yoksul hasta bulamadılar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder