2 Ekim 2021 Cumartesi

Uygur Türkleri, Çin’i ABD’de protesto etti

Uygur Türklerine karşı insan hakları ihlallerini artıran Çin yönetimi, ABD’de protesto edildi. Uygur Türkleri, ABD yönetimi hem de uluslararası kamuoyuna Çin’e karşı seslerini yükseltme çağrısı yaptı.

BOLD – Çin Ulusal Günü’nde Washington’da gösteri düzenleyen Uygur Türkleri, Pekin yönetiminin politikalarını protesto etti. Yüzlerce Uygur Türkü, dünyaya Uygur Türkleri’ne yardım edilmesi çağrısında bulundu.

PROTESTOYA VEKİLLER DE KATILDI

“Soykırıma hayır”, “Şimdi adalet” ve “Uygurların sesini duyun” şeklinde sloganlar atan Uygur Türkleri, ABD yönetimi hem de uluslararası kamuoyuna Çin’e karşı seslerini yükseltme çağrısı yaptı. Çin hükumeti karşıtı sloganlar atan göstericilere ABD’nin farklı Müslüman örgütleri de destek verdi. Gösteriye katılan ABD Kongre Üyesi Vicky Hartzler, Amerikan şirketlerinin tedarik zinciri ağından Uygur bölgesini çıkarması gerektiğini belirtti. Bir diğer vekil Tom Suozzi de tüm gücüyle Uygur Türklerini desteklediğini vurguladı.

SOYKIRIMA TÜM DEVLETLER KARŞI DURMALI

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu Üyesi Nury Turkel, “Çin’in soykırım uygulamalarına tüm uluslararası toplumun karşı durması gerektiğini” ifade etti. Uygur Türkü aktivist Rabia Kadir ise ABD yönetimi ve Kongresine seslenerek Uygur Türklerine destek olmaları çağrısında bulundu.

KAMPLARDA EN AZ 1 MİLYON KİŞİ TUTULUYOR

Çin’de son yıllardaki Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. “Yeniden eğitim kampları” şeklinde tanımlanan yerlerde Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon kişinin tutuluyor. Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermeyen Pekin yönetimi, BM yetkililerinin bölgeye girişlerine izin vermiyor.

ULUSLAR ARASI TEPKİLER ARTIYOR

BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, Temmuz 2019’da, Çin’in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzaladı. Birçok ülke Uygur bölgesinde imal edildiği belirlenen ürünleri almaktan vazgeçerken, ABD başta olmak üzere birçok ülke Uygur Türklerine yapılanlar nedeniyle Çin’e karşı yaptırım uyguluyor.

 

Erdoğan’ın Dışişleri’nden bile gizlediği neydi?

Uygur Türkleri, Çin’i ABD’de protesto etti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder