26 Eylül 2021 Pazar

Almanya’da 16 yıl sonra iktidar değişiyor

Almanya’da bugün yapılan genel seçimlerin sonuçları netleşiyor. Oylarını geçen seçime göre, yüzde 5 arttıran Sosyal Demokrat Parti oyların yüzde 25,7’ini alarak birinci sırada.

BOLD – Almanya’da yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketine göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) az farkla Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin önünde görünüyor.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin yerel saat ile 21.50’de yayınladığı sandık sonuçlarına göre oylarını yüzde 5 arttıran SPD, genel seçimlerde oyların yüzde 25,7’ini alarak birinci sırada bulunuyor.

2. DÜNYA SAVAŞI’NDAN SONRA İLK

Yüzde 8 oranında oy kaybeden Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) CDU/CSU ise yüzde 24,5’lik oy oranıyla ile ikinci sırada yer alıyor. Böylece CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan seçimlerdeki en düşük oyu aldı.

Alman Yeşiller Partisi ise son seçimlere göre, oy oranını 4,9 puan yükselterek yüzde 13,8’e çıkardı. Parti, şimdiye kadarki en yüksek oy oranını yakaladı.

Hür Demokrat Parti (FDP) ise bir önceki seçimlere göre oy oranını 1 puan artırdı ve yüzde 11,7 ile dördüncü sırada yer aldı.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi de kaybedenlerden oldu. Parti, 2017 seçimlerine göre 1,7 puan az daha az oy alarak yüzde 10,9 ile beşinci oldu.

Sol Partinin baraj kabusu devam ediyor. Parti, 4 yıl öncesine göre, 4,2 puan kayıpla yüzde 5’te kaldı. Sol Partinin yüzde 5’lik barajı geçip geçmeyeceği henüz belli değil.

Sandık çıkış anketine göre, Almanya Federal Meclis’te milletvekili dağılımı şu şekilde: CDU/CSU 197, SPD 202, Yeşiller 110, FDP 93, AfD 87, Sol Parti 40.

DARISI BAŞIMIZA

Genel seçimleri Almanya’da yerinde izleyen gazeteci Can Dündar seçimleri sosyal medya hesabından yorumladı. Dündar, ” SPD Karargahı: 16 yıllık Merkel iktidarının ardından Alman sosyal demokratları, “Sıra bizde” dedi. Değişimi yerinde izlemek heyecan verici. Darısı başımıza” ifadelerini kullandı.

Biden görüşmedi Erdoğan S 400 kartını oynadı: Tabi ki evet

Almanya’da 16 yıl sonra iktidar değişiyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder