1 Ekim 2021 Cuma

TBMM’ye sevk edilen Paris İklim Anlaşması havayı nasıl değiştirecek?

Milli Güvenlik Kurulu’nda da ele alınan Paris İklim Anlaşması TBMM’ye gönderildi. Peki 191 ülkenin dahil olduğu ve Türkiye’nin de kabul edeceği Paris İklim Anlaşması neler getirecek? 

BOLD – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2.5 aylık tatilin ardından bugün yasama çalışmalarına yeniden başladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’ye gönderdi. Anlaşmanın kısa sürede kabul edilip yürürlüğe girmesi bekleniyor.

MGK’DA DA GÜNDEME GELDİ

Paris İklim Anlaşması dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) da gündeme geldi. MGK sonrası yayımlanan bildiride Paris İklim Anlaşması ile ilgili “İklim değişikliği tehdidine karşı küresel düzeyde ortak mücadele planlarının hayata geçirilmesinin zorunluluğuna işaret edilerek Türkiye’nin, her uluslararası meselede olduğu gibi bu konuda da üzerine düşenleri yapacağı belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşma. 191 ülke tarafından onaylanan anlaşmayı onaylamayan devletler arasında Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye yer alıyor.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NIN AMACI NE?

Paris İklim Anlaşması, sera gazı emisyonlarının tavan yaptığına ve yüzyılın ikinci yarsında iklim sorununun çözülmesi gerektiğini dikkat çekerek, mümkün olan en kısa sürede uygulanması gereken küresel bir eylem planı ortaya koyuyor. Anlaşma uzun vadeli küresel sıcaklık artışını 2 derece ile sınırlı tutmayı amaçlıyor. Bunu sağlamak için emisyonların mümkün olan en kısa sürede azaltılması ve 21. yüzyılın ikinci yarısına kadar salınan ve tutulan sera gazlarının dengelenmesi hedefleniyor.

SERA GAZI EMİSYONU YÜZDE 40 AZALTILACAK

Paris İklim Anlaşması’nın 2030 yılı hedefleri arasında Avrupa Birliği’nin de kabul ettiği yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini en az yüzde 27 artırmanın yanı sıra sera gazı emisyonunu en az yüzde 40 oranında azaltmak bulunuyor.

Saray’ın Kabil Havalimanı ısrarı

TBMM’ye sevk edilen Paris İklim Anlaşması havayı nasıl değiştirecek? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder