29 Eylül 2021 Çarşamba

Antikor düzeyi Sinovac’ta 32, Biontech’te 145 çıktı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kovid-19 aşılarından Sinovac ile Biontech’in koruyuculuk oranlarını karşılaştırdı. Araştırmaya göre Sinovac tercih edenlerde ortalama antikor düzeyi 32 üniteyken, Biontech’te bu oran 145 ünite çıktı.

BOLD – Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı, hastane personeli üzerinde yapılan Sinovac ile Biontech aşılarının karşılaştırmalı sonuçlarını açıkladı. Akçalı, antikor üretme düzeylerinde Biontech’in, Sinovac’a göre üstünlük gösterdiğini söyledi.

ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI OLANLAR HASTALIĞI HAFİF ATLATIYOR

Araştırmada koronavirüse yakalanan ve 3’üncü aşısını yaptıran 44 sağlık çalışanı hastalığı ayakta geçirdiğine de dikkat çeken Akçalı, “1 Temmuz ile 24 Eylül tarihleri arasında hastanede 44 sağlık çalışanının Kovid-19’a yakalandığını tespit ettik. Bu 44 kişinin hiçbiri hastalığı ağır bir şekilde geçirmemiştir. Evde hafif bulgularla hastalığı geçirmiştir. Sadece 2 doz Sinovac olanlarda antikor koruyuculuk düzeyi 2’nci aşıdan sonra üçüncü ayda yüzde 56’ya düşmüştü. Bu bulgu da aslında bize 3’üncü doz aşılamanın ne kadar yerinde bir karar olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ DOZ AŞIYI BİONTECH OLUN

Akçalı, “Üçüncü doz aşı tercihi ne olursa olsun 3 doz aşı olan bireylerin tümü etkili antikor düzeylerine ulaşmıştır. Bu da üçüncü aşıyı olan bireyler için güzel bir bulgu. Ancak 3’üncü doz aşıda uygulanan Biontech, Sinovac aşısına göre koruyuculukta gerek antikor düzeyi gerek hastalanma durumu açısından belirgin üstünlük göstermiştir” dedi.

İŞTE O KARŞILAŞTIRMA
  • 3’üncü dozda Sinovac ya da Biontech tercih edenlerde yan etkileri karşılaştırdığımızda enjeksiyon bölgesindeki ağrı Sinovac tercih edenlerde yüzde 30 iken, Biontech tercih edenlerde yüzde 67 olarak tespit edildi.
  • Yorgunluk semptomu Sinovac’ta yüzde 15’ken Biontech’te yaklaşık 2 katı yüzde 36.
  • Biontech’te baş ağrısı yan etkisini 3’üncü dozdan sonra Sinovac’a göre daha fazla görüldü.
  • 2 aşının ortalama oluşturduğu antikor değerlerine bakıldığında Sinovac tercih edenlerde ortalama antikor düzeyi 32 üniteyken, Biontech tercih edenlerde 145 ünite çıktı.
  • Saptayamayacak kadar 150’nin üzeri dediğimiz antikor değerleri, Sinovac olan grupta yüzde 8’ken, Biontech olanlarda bu oran yüzde 95.

Saray’ın yıllık hizmet ve personel giderlerini duyan vatandaş şaşkın: İstihdam için Saray yapmışlar

Antikor düzeyi Sinovac’ta 32, Biontech’te 145 çıktı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder