27 Eylül 2021 Pazartesi

Dünyanın bildiğini inkar Erdoğan’ı kurtarır mı?

Türkiye’deki hak ihlalleri ve işkence iddialarını her fırsatta inkar eden Erdoğan, bu tutumunu ABD’de verdiği röportajda da sürdürdü. İddiaları dillendiren gazeteci Brenan’ın sorularını “Siz bunlara inanıyorsunuz yani” diyerek savuşturmaya çalışan Erdoğan’ın bu suçlamalardan kolay kurtulamayacağı Turkey Tribunal’ın sonuç mütalaasında ortaya kondu.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Amerikan televizyon kanalı CBS’ye verdiği mülakatın yankıları sürüyor. New York ziyareti sırasında gazeteci Margaret Brennan’la Face the Nation programında bir araya gelen Erdoğan’ın, insan haklarıyla ilgili sorulara yanıtları ve kendisine hakaret gerekçesiyle 100 bin dava açılmasına ilişkin “Siz bunlara inanıyorsunuz yani” demesi Brennan’ı şaşırttı.

BURALARLA MUKAYESE EDİLEMEYECEK KADAR ÖZGÜRÜ

Brennan’nın “Başkan Biden insan hakları ihlallerini sürekli eleştiren biridir. Biden’ın sizinle özel görüşmelerinde bu meseleyi gündeme getirmediğini söylediniz. Sizden hiç gazetecilere yönelik muamelenizi iyileştirmenizi veya daha belirli bir şeyi istedi mi?” sorusuna Erdoğan, “Hayır olmadığı gibi bizim de bu konuda zaten sorunumuz yok. Özgürlükler noktasında Türkiye buralarla mukayese edilemeyecek kadar, çok daha özgürdür” dedi.

TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR DURUM YOK

Brennan bunun üzerine, Gazetecileri Koruma Komitesi’ni kaynak göstererek Türkiye’nin Çin’den sonra cezaevinde en çok gazeteci bulunan ülke olduğunu, İran ve Suudi Arabistan’dan çok gazetecinin cezaevinde tutulduğunu belirtti. Erdoğan ise bu noktada Brennan’ın sözünü keserek, “Kusura bakmasınlar. Bunların hiçbirini ben kabul etmiyorum. Ve bu dediğiniz derneklerin, cemiyetlerin belirlemelerini, bunların ortaya koyduğu tespitleri de paylaşmıyorum. Çünkü Türkiye’nin böyle bir durumu yok” dedi.

SİZ BUNLARA İNANIYOR MUSUNUZ?

ABD’li gazeteci bu noktada Erdoğan’a hakaret davalarını hatırlatarak, “İnsan hakları avukatları, sadece size hakaret etmekten dolayı 100 bin vatandaşın soruşturulduğunu söylüyor” dedi. Erdoğan “Siz bunlara inanıyorsunuz yani” yanıtını verince Brennan şaşkınlık ifadesini gizleyemedi; “Güvenilir uluslararası kuruluşlar bu açıklamaları yapıyor” ifadelerini kullandı. Erdoğan ise “Hayır, olabilir, ben sizin o uluslararası dediğiniz kurumlara güvenmiyorum” diyerek ‘böyle davalar olmadığını’ ileri sürdü.

ABD’NİN TAVRI SİYASİ

Brennan ABD hükümeti yetkililerinin en azından gazetecilerle sohbetlerinde benzer açıklamalar yaptığını belirtirken, “Erdoğan “Bakın sizi de aldatıyorlar, siz de bunlara inanıyorsunuz. Bunları kaynağından araştırıyor musunuz?” yanıtını verdi.

ABD’li gazeteci bu noktada Erdoğan’a, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’deki insan hakları ihlallerini eleştirdiğinde güvenilir olmadığını mı düşünüyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Erdoğan, “E düşünmüyorum tabii. Çünkü benim bunu düşünebilmem için kendi ülkenin dışişleri bakanlığının tespitleri benim için çok daha önemli. Çünkü artık her şey siyasi” dedi.

SİLİVRİ DE AYRI KOĞUŞLARI VAR

Gazete Duvar’ın haberine göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan döneminde Cumhurbaşkanına hakaret suçlarında yaşanan artış üzerine Silivri Cezaevinde bu suçtan tutuklananlar için özel koğuşlar açıldığı ortaya çıktı. Avukat Özgür Urfa, “O kadar fazla tutuklu var ki ayrı bir bölüm oluşturmuşlar” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılından 2019 yılı sonuna kadar savcılıklar, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen TCK’nın 299’uncu maddesi kapsamında toplam 128 bin 872 şikâyet hakkında soruşturma açtı. Söz konusu dönemde, cumhurbaşkanına hakaret suçundan 63 bin 41 kişiye dava açıldı. Açılan bu davalardan 9 bin 554 kişi mahkûm oldu. 7’si çocuk 2 bin 676 kişiye hapis cezası verilirken, 4 bin 325 kişi ise suçlamalardan beraat etti.

Türkiye Gazeteciler Sendikasının 5 gün önce yayınladığı rapora göre, çeşitli medya organizasyonlarında çalışan 34 gazeteci, mesleklerini yaptıkları için hala cezaevinde.

TURKEY TRUBİNAL SONUÇ MÜTALAASI

Geçtiğimiz gün sona eren, AKP iktidarının yargılandığı Turkey Tribunal’in bu yılki sonuç mütalaasında Türkiye’de yaygın ve sistematik bir şekilde işkence ve insan kaçırma olaylarının meydana geldiği ve bu eylemlerin insanlığa karşı suç teşkil edebileceği vurgulandı.

KHK’lı öğretmen avındaki polis İstanbul’daki uyuşturucu kuyruğunu sosyal medyadan öğrendi

Dünyanın bildiğini inkar Erdoğan’ı kurtarır mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder