1 Ekim 2021 Cuma

Avrupa Birliği Türkiye’yi Ortadoğu ligine indirdi

Türkiye, Avrupa Birliği’nde küme düştü. Daha önce AB Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Direktörlüğü (NEAR) bölümünde yer alan Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika birimine gönderildi.

BOLD – AKP Hükumetinin insan hakları ihlalleri ve hukuksuzlukları Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde kritik bir kırılmaya daha neden oldu. Türkiye, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Direktörlüğü (NEAR) bölümünden Ortadoğu ve Kuzey Afrika birimine kaydırıldı.

Konuyu köşesine taşıyan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Jale Özgentürk, birimin adı daha önce Ortadoğu ve Kuzey Afrika idi ve yeni adı ‘Güney Komşuları ve Türkiye’ olarak değiştirildi. Yani Türkiye de bu ülkelerin yanına alındı.

TÜRKİYE BİR ALT LİGE DÜŞÜRÜLDÜ

“Bu değişikliğe neden gerek duyuldu” sorusuna Avrupa Birliği yetkililerinin “Bu bir iç iş” yanıtını verdiğine işaret eden Özgentürk, “Bu ‘lig değişikliğinin’ Türkiye gündeminde ise önemli bir yansıması olmadı. Devlet katında ise hiç olmadı desem yeri… Oysa bu adım, Türkiye’nin artık sadece kağıt üzerinde kalan Avrupa Birliği üyeliğinin olumsuz gidişatında bir başka kritik kırılmaya işaret ediyor. Bürokratik ve sembolik gibi görünse de anlamı büyük olabilir” ifadelerini kullandı.

AB KARMA TOPLANTISINI AKP VE MHP ENGELLİYOR

Son gelişmeyi değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç ise “Uzun yıllardır Avrupa Parlamentosu milletvekilleriyle TBMM üyelerinin bir araya yılda birkaç kez gelerek Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdiği Karma Parlamento Komisyonu toplantılarının yapılması da AKP ve MHP tarafından engelleniyor. Sebebi çok açık, AKP ve küçük ortağı, Türkiye’nin AB ilişkilerinin açık bir tartışma, fikir alışverişi ve ortaklık platformu olmasından korkuyor.” değerlendirmesi yaptı.

Avrupa Birliği Türkiye’yi Ortadoğu ligine indirdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder