28 Eylül 2021 Salı

Tayyip Eroğan’ın sır görüşmeleri

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, yarın Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Görüşmede Erdoğan tercüman dahi bulundurmayacak. Diplomaside “olağan dışı” olarak nitelendirilen bu durum Erdoğan’ın daha önce baş başa yaptığı sır görüşmeleri akıllara getirdi. 

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, teamüllerin aksine hareket ederek yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile tercümansız bir görüşme gerçekleştirecek. Rusya bu konuda bir açıklama yapmazsa Erdoğan’ın verdiği tavizler öğrenilemeden kendisiyle birlikte mezara gidecek. Bu durum Erdoğan’ın daha önce yaptığı baş başa görüşmeleri akıllara getirdi. İşte Erdoğan’ın sır görüşmeleri…

“KİMSEYİ YANIMIZA ALMADAN”

Online BM Genel Kurulu için geçen hafta kalabalık bir heyetle gittiği ABD’de Başkan Jeo Biden ile görüşme imkanı bulamayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, rotayı Rusya’ya çevirdi. Erdoğan yarın Putin ile Soçi’de görüşecek. Görüşmede Rus tercüman dışında kimse yer almayacak. Teamüllere aykırı olan bu durumla ilgili Erdoğan ABD dönüşü, “29 Eylül’de nasip olursa Sayın Putin’le Soçi’de yapacağımız ikili görüşme gerçekten önem arz ediyor. Heyetler arası görüşme yok, Sayın Putin’le sadece ikili görüşme yapacağız. Bu tabi sadece İdlib’i içeren bir görüşme olmayacak. Aynı zamanda Türkiye-Rusya ikili ilişkilerini ve Suriye’deki durumu masaya yatıracağız. Suriye’de nereye geldiğimizi, bundan sonraki süreçte de nereye geleceğimizi kendileriyle konuşacağız. Kimseyi üçüncü bir şahıs olarak yanımıza almadan bu görüşmeyi yaparken orada tabi Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir karara da varacağız” dedi.

BAYKAL’LA GÖRÜŞMESİ SONRASI BAŞBAKAN OLDU

AKP’nin kurulmasının ardından 2002’de Anayasa Mahkemesi, Erdoğan’ın TCK’nın 312. maddesinden mahkum olduğu gerekçesiyle “milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmadığını” belirterek parti kurucusu olamayacağını hükme bağladı. YSK da Anayasa’nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesinde yer alan “ideolojik ve anarşik eylemlere katılma” hükmünü gerekçe göstererek Erdoğan’ın adaylığını kabul etmedi. 2002 seçimlerinin ardından İstanbul’da boğazda dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile sır bir görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan’ın bu görüşme sonrasında Siirt’ten milletvekili seçilmesinin yolu açıldı.

BÜYÜKANIT GÖRÜŞME İÇERİĞİNİ MEZARA GÖTÜRDÜ

TSK’nın 25’inci Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan Yaşar Büyükanıt, 2007 yılı 27 Nisan’daki e muhtıranın ardından 5 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde o dönem başbakanlık koltuğunda oturan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la 135 dakika süren bir görüşme yaptı. Türk siyasi tarihine geçen bu görüşmenin içeriğine dair Erdoğan, “Büyükanıt açıklarsa ben de açıklarım” demiş, Yaşar Büyükanıt da “Benimle mezara gidecek” yanıtı vermişti. 21 Kasım 2019 tarihinde vefat eden Büyükanıt, görüşmenin içeriğini kendisi ile birlikte mezara götürdü.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İLE REKOR GÖRÜŞME

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teamüllere aykırı yaptığı görüşmelerden biri de ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile 15 Şubat 2018’de gerçekleştirdiği, 3 saat 15 dakika süren ve çevirmen bile alınmayan görüşmesi. Ortadoğu ziyaretinin son durağı olan Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Erdoğan ile 3 saat 15 dakika görüştü. Ortak ya da tek taraflı bir resmi açıklama yapılmazken, çevirmen bile alınmayan görüşmede Çavuşoğlu konuşmaları tercüme etti. 3 saat 15 dakika süren görüşme Türkiye ile ABD arasında yapılan en uzun görüşme olarak kayıtlara geçti. Uluslar arası medya çevirmen alınmamasını olağan dışı olarak nitelendirdi.

Dünyanın bildiğini inkar Erdoğan’ı kurtarır mı?

Tayyip Eroğan’ın sır görüşmeleri yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder