26 Eylül 2021 Pazar

Biden görüşmedi Erdoğan S 400 kartını oynadı: Tabi ki evet

Tayyip Erdoğan, mülakat verdiği Amerikan CBS televizyonuna Joe Biden’ın kendisi hakkındaki olumsuz ifadelerine ve yeni S 400 alımına ilişkin açıklamalarda bulundu.

BOLD – Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul’u için New York’ta bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerikan CBS televizyon mülakat verdi. Erdoğan, NATO’da krize neden olan yeni bir S 400 alımı ve ABD Başkanı Joe Biden ile ilişkiler hakkında açıklamalarda bulundu. Face the Nation programında Margaret Brennan’ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye ve Afganistan’daki gelişmeler hakkında da konuştu.

DEMOKRASİYİ HAZMEDEREK YAŞADIM

Mülakatta Biden’ın başkan seçilmeden önce verdiği bir röportajda Erdoğan için kullandığı ‘otokrat’ ifadesi de gündeme geldi. Biden’ın ifadeleri ve ilişkileri soran gazeteciye Erdoğan, “Sayın Biden, otokrat tanımıyla neyi ifade etti bilemem. 40 yıllık siyasi geçmişimde demokrasiyi hazmederek yaşadım. Bu demokrasi sürecinde halkına hizmet etmiş bir liderim. Böyle bir sürecim var ve buralara da böyle geldim. Son 20 yılda sürekli olarak girdiğim her seçimi kazanmış olan bir liderim. Bu da bir şeyler ifade ediyor. 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandım. Ardından başbakanlığı kazandım, daha sonra da cumhurbaşkanlığını kazandım. Halkıma hizmet etmeye devam ediyorum. Tabi sayın Başkan (Biden) otokrat ile neyi ifade etmeye çalıştı ben bilemem” dedi.

‘BEDEL ÖDEYECEK’ İFADESİ

Biden’ın, kendisi için kullandığı “Türkiye’deki insan hakları ihlalleri için bedel ödeyecek” ifadeleriyle ilgili soruya Erdoğan, “Bu konuları benimle konuşmadı. Bir araya geldiğimizde bana olan saygısını biliyorum. Başkan Yardımcısı olduğu dönemlerde bile bana olan yaklaşımı saygılıydı. Ama şu an bu ifadeyi nasıl kullanıyor anlamak mümkün değil. En son Brüksel’de görüştüğümüzde, Karzai Havaalanını terketmeye hazırlandıklarında, havaalanını güvenliğini bize teklif edecek kadar da bize olan güvenini ortaya koydu. Gönül arzu ederdi ki sayın Biden bunları benle bire bir konuşsun” diye konuştu.

ERDOĞAN TALEP ETTİ BİDEN GÖRÜŞMEDİ

Erdoğan, Biden ile görüşmek için talepte bulunduklarını fakat olumlu cevap alamadıklarını söyledi.

S 400 SORUSU

“Yani siz hala S-400’lerin yeni partisini alma niyetinde misiniz?” sorusu üzerine Erdoğan, “Bundan sonraki dönemde de kimse bizim savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden ne kadar ne alacağımıza müdahale edemez. Bunun kararını verecek olan biziz. Şu anda 84 milyon nüfusa sahip bir ülke olan Türkiye, kendi savunma noktasındaki bütün kararlılığını ortaya koyacaktır. Bu kararına da kimse müdahale edemez” ifadelerini kullandı. Sunucunun “Bu, yanıtın ‘evet’ olduğu gibi anlaşılıyor” yorumu üzerine ise Erdoğan, “Ne demek Tabi ki evet” dedi.

ABD’den Patriot savunma sistemi talebinin olumsuz sonuçlanmasının ardından Türkiye, Rusya’dan S 400 savunma sistemlerini satın aldı. NATO ülkesi Türkiye’nin,  S 400 alması krize neden oldu.

ABD, Türkiye’nin S-400 satın alması nedeniyle hasımlarına uyguladığı CAATSA  kapsamında Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), SSB Başkanı İsmail Demir ile üç kurum yetkilisine yaptırım uyguladı.  Söz konusu yaptırım, SSB’ye  yapılacak tüm Amerikan ihracatının yasaklanmasını, Demir ile üç çalışanın hesaplarının dondurulması ve vize sınırlaması getirilmesini öngörüyor.

Aksaray’da 45 eğitim kurumuna “KHK’lı çalışıyor mu?” baskını

 

Biden görüşmedi Erdoğan S 400 kartını oynadı: Tabi ki evet yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder