27 Eylül 2021 Pazartesi

Erdoğan yine kendine muhalif

Yargıtay’ın yeni hizmet binasının açılışında fiziksel dönüşümün önemine değinen Erdoğan, hakim ve savcıların atandığı törende modern, ihtişamlı binaların adaleti tesis edemeyeceğini söyledi.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen 4. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni’nde konuştu. Törende bin 8 adli yargı hakimi ve cumhuriyet savcısı ile 7 idari yargı hakimi ataması yapıldı.

Erdoğan, konuşmasında hakim ve savcılara tavsiyede de bulunarak, “Adaleti sağlamanın ölçüsü sosyal medyada atıp tutan gerçek niyeti ve kimliği meçhul kalabalıkların tutumu değil kanundur, nizamdır, maşeri vicdandır. Vicdanınız ile kararlarınız arasına hiçbir maddi değerin girmesine müsaade etmeyin” dedi.

Konuşmasının devamında bağımsız yargının önemine dikkat çeken Erdoğan, “Sadece modern ve ihtişamlı binalar yapmakla adaletin tesis edilmeyeceği gerçektir. Adalet terazisindeki mizanın bozulmaması için temel şart, güçlü, tarafsız, bağımsız ve uluslararası normları özümsemiş bir hukuk sisteminin varlığıdır. Türk hukuk sisteminin en önemli açmazı, neredeyse her 10 yılda bir anti demokratik bir müdahaleye maruz kalmış olmasıdır” diye konuştu.

MERDİVEN ALTI YARGI

Öte yandan Erdoğan, Yargıtay binası açılışında yargı binalarının fiziksel dönüşümünün önemine değindi. Fiziki dönüşümün Yargıtay’ın verdiği hizmetlere değer ve fark katacağına inandığını söyleyen Erdoğan, “Temeli 2018 Mart’ında atılan ve 191 dönümlük bir alan üzerinde kurulan bu bina, 422 bin metrekareyi aşkın kapalı alana sahiptir. Toplam 10 bloktan oluşan Yargıtay binamız, dairelerin, üyelerin, tetkik hakimlerinin, çalışanların ve ilgili tüm kesimlerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye, donanıma, teknolojiye sahiptir. Gerçekten merdiven altında yargı, adalet ne hallerde olduğunu bildiğimiz için buralardan adalet camiasının kurtulması için bu adımı atmamız gerekir dedik. Sadece Yargıtay değil, önce Danıştay’ı arkadan Anayasa Mahkemesi’ni de bitirdik. AYM’den sonra da şimdi de komşu olarak Yargıtay’ı bitirmenin mutluluğu içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

HAK İHLALLERİ HIZ KESMİYOR

Yargının uzun süredir tartışma konusu olduğu Türkiye’de hak ihlalleri hız kesmeden devam ediyor. İfade özgürlüğü üzerindeki sınırlamalardan uzun tutukluluğa, işkenceden cezasızlığa kadar birçok hak ihlali ülkenin rutini haline geldi. Anayasa Mahkemesi (AYM) yakın zamanda 2 işkence olayında polisleri suç buldu ve mağdurlara tazminat ödenmesine hükmetti.

AİHM’İN TÜRKİYE KARARLARI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de yüzbinlerce insanı ilgilendiren Yargıtay’ın Bylock kararlarının hak ihlallerine neden olduğunu tespit etti. İhraç bir polis memurunun başvurusu üzerine dosyayı incelemeye alan AİHM’in kararı, Türk yargısının uluslararası hukuk normlarıyla uyuşmayan karalarını gözler önüne serdi.

Büyükler umut için pedal çevirdi, çocuklar Ahmet Burhan için tohum ekti

Erdoğan yine kendine muhalif yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder