27 Eylül 2021 Pazartesi

Erdoğan’ın “Yeni S-400 alınabilir” sözlerine ABD’den jet cevap: Yaptırımları tetikler

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Rusya’dan bir set daha S-400 alınabilir” sözlerine ABD’den yaptırım uyarısı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, “Türkiye’yi Rusya’dan daha fazla askeri malzeme almama konusunda uyarıyoruz” dedi.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Amerikan CBS kanalına verdiği röportajda Türkiye’nin Rusya’dan ikinci parti S-400 füzeleri almayı planladığını söylemesi üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Erdoğan, Pazar günü CBS kanalının ‘Face the Nation’ adlı programında sunucu Margaret Brennan’ın “Hala bir set daha S-400 almaya niyetlisiniz gibi görünüyor?” sorusuna, “Bundan sonraki dönemde de kimse bizim, savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden, ne kadar, ne alacağımıza müdahale edemez. Bunun kararını verecek olan biziz” cevabı vermişti.

Brennan’ın “Evet der gibisiniz” sözleri üzerine Erdoğan da “Ne demek. Tabii ki evet” dedi.

Reuters haber ajansının haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Erdoğan’ın sözlerinin sorulması üzerine “Türkiye’yi her düzeyde ve her fırsatta, S-400 sistemini elinde bulundurmaması ve Rusya’dan ek askeri malzeme almaktan kaçınması konusunda uyarıyoruz” dedi. Sözcü, açıklamasının devamında, “Rusya’dan her türlü yeni silah alımının, Aralık 2020’de uygulananlardan ayrı ve ek CAATSA 231 yaptırımlarını da tetikleme riski taşıdığını Türkiye’ye açıkça söylemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sözcü ayrıca, ABD’nin Türkiye’yi bir müttefik ve dost olarak gördüğünü ve ‘uzlaşmazlıklara rağmen’ Türkiye ile ortaklığı güçlendirmenin yollarını aradıklarının altını çizdi.

ABD Hazine Bakanlığı geçen yıl Aralık ayında, Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırımlar uygulamış ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Başkanlık yetkilileri Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit’i yaptırım listesine almıştı.

BBC’nin haberine göre, Erdoğan’ın CBS kanalında Türkiye’nin Rusya’dan ikinci parti S-400 hava savunma sistemi satın alabileceğini söylemesi yeni bir gerginliğe neden oldu. Erdoğan’ın sözleri sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün uyarısının ardından iki NATO ülkesi arasındaki çatlağın derinleşebileceği ve Washington’un Ankara’ya yeni yaptırımlar uygulayabileceği tespiti yapıldı.

ABD’nin karşı çıkmasına rağmen Moskova ile Ankara arasında ikinci parti S-400 satışı ve tedariki için görüşmeler sürüyordu.

Erdoğan, Çarşamba günü Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. İki liderin gündeminde Suriye’nin güneybatısındaki gelişmeler de olacak.

Almanya’da seçimin galibi SPD oldu: Merkel’in partisi 16 yıl sonra iktidarı kaybetti

Erdoğan’ın “Yeni S-400 alınabilir” sözlerine ABD’den jet cevap: Yaptırımları tetikler yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder