12 Kasım 2021 Cuma

AB’nin yaptırım tehdidi etkili oldu: Belarus uçuşlarına Irak, Suriye ve Yemen vatandaşları alınmayacak

AB’nin Belarus’a insan kaçakçılığında aktif olan ülkelerin havayollarına yaptırım tehdidi sonrası Türkiye geri adım attı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türkiye-Belarus uçuşlarında, Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının kabul edilmeyeceğini açıkladı.

BOLD – Belarus-Polonya sınırına yığılan binlerce göçmenin yol açtığı insani krizde aralarında Türk Hava Yolları’nın (THY) da bulunduğu bazı havacılık şirketleri Belarus’a kaçak göçmen taşımakla suçlanmıştı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,  AB’ye insan kaçakçılığında aktif olan ülkelerin havayollarını kara listeye alma ve yaptırım uygulama yollarını araştırdıklarını açıkladı. Avrupa basınında THY’ye uçuş yasağı gelebileceği haberleri yayınlandı.

Her ne kadar hafta başında yaptığı açıklamayla THY iddiaları reddetse de, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) AB’yi rahatlatacak bir adım attı. SHGM, Türkiye-Belarus uçuşlarında, Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının kabul edilmeyeceğini açıkladı.

İKİNCİ BİR EMRE KADAR

Kurumdan yapılan açıklamada, “Avrupa Birliği ve Belarus arasında yaşanan yasadışı sınır geçişleri sorununa bağlı olarak Ülkemiz havaalanlarından Belarus’a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmaması ve uçağa alınmamaları kararlaştırılmıştır. Söz konusu uygulama ikinci bir emre kadar yürürlükte kalacaktır” ifadeleri kullanıldı.

SHGM’nin açıklaması sonrası Belarus devlet havayolu şirketleri Belavia’da yasağı teyit etti.

BELARUS’TAN AÇIKLAMA

Belarus devletine ait havayolu şirketi Belavia tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, “Yetkili Türk makamlarının kararı doğrultusunda, 12 Kasım 2021 tarihinden itibaren Türkiye’den Belarus’a yapılacak uçuşlara Irak, Suriye ve Yemen vatandaşları kabul edilmeyecektir” denildi.

Açıklamada, yasağa tabi yolcuların bilet paralarını geri alma hakkına sahip olduğu kaydedildi. Açıklamada ayrıca, söz konusu kararın Ankara’nın talebi üzerine alındığı kaydedildi.

AB’DEN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

SHGM’nin açıklaması sonrası Avrupa Birliği, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’nin Belarus uçuşlarına getirdiği yolcu kısıtlamasına ilişkin yaptığı paylaşımda, Türk makamlarına ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne ‘desteği ve işbirliği’ için teşekkür etti.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI İDDİALARI

Polonya-Belarus sınırında bekleyen binlerce sığınmacıyla ilgili gerginlik sürerken Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ‘gizli ibareli’ kurum içi belgesinde kaçakçılık şebekelerinin işleyişi ile ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. Söz konusu belgelerde THY ile ilgili iddialara da yer verilmişti.

Alman “Die Welt” gazetesinin belgeye dayandırdığı haberinde, “Belarus havayolları şirketi Belavia’nın Türk Hava Yolları ile iş birliği içinde haftada 4 ila 7 uçuş düzenleyerek her uçuşta 180’er göçmeni İstanbul’dan Minsk’e taşıdığı” öne sürülmüştü.

Aralarında “Bild”in de bulunduğu Alman medya kuruluşlarında, Türkiye’nin THY aracılığıyla göçmenleri Belarus’a taşıyarak Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’ya destek olduğu yönünde iddialar yer almış, THY ise söz konusu haberleri yalanlamıştı.

AB’DEN DE AÇIKLAMA

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise dün yaptığı açıklamada, “AB, insan kaçakçılığı konusunda faaliyet gösteren üçüncü ülke havayollarını kara listeye almak da dahil olmak üzere nasıl yaptırım uygulanacağı konusunu düşünecek” ifadelerini kullanmıştı.

POLONYA BAŞBAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE SUÇLAMALAR

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de ülkesinin Belarus sınırına yığılan binlerce göçmen dolayısıyla parlamentoda düzenlenen olağanüstü toplantıda, mülteci kriziyle ilgili sert açıklamalar yaptı. Başbakan Morawiecki, Türkiye’yi Belarus ve Rusya ile iş birliği yapmakla suçladı.

Türkiye’nin İstanbul ve Minsk arasında bir koridor oluşturduğunu ve Belarus’un da Polonya sınırına binlerce mülteciyi göndermesine yardımcı olduğunu öne sürdü.

Mülteci krizinden Belarus’u suçlayan fakat bu krizin arkasında esas olarak Moskova’nın olduğunu dile getiren Morawiecki, Ankara’yı da sert şekilde eleştirdi.

Morawiecki ,”Türkiye’nin hamlelerinin Belarus ve Rusya ile tamamen senkronize (eş zamanlı) olduğunu görüyoruz. Bu durum bizi rahatsız ediyor ve bundan memnun değiliz” dedi.

Belarus’a kaçak göçmen taşımakla suçlanan THY’ye uçuş yasağı mı geliyor?

AB’nin yaptırım tehdidi etkili oldu: Belarus uçuşlarına Irak, Suriye ve Yemen vatandaşları alınmayacak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder