9 Kasım 2021 Salı

Merkez Bankası, döviz hesaplarında zorunlu karşılığı artırdı

Faizi indirip doları çıkaran Merkez Bankası, halkın bankalardaki döviz hesaplarından aldığı payı yine artırdı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre; döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde 200 baz puan arttırıldı. Bu kararla birlikte son 4 ayda 600 baz puan artış yapılmış oldu. 

BOLD – Merkez Bankası, döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranlarını artırmaya devam ediyor. Son yapılan 200 baz puanlık artışla vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 25’e çıktı.

200 BAZ PUAN ARTIRILDI

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre; döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde 200 baz puan arttırıldı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 25’e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu.

TEMMUZ AYINDAN BERİ 600 BAZ PUAN ARTIRILDI

Temmuz ayında yüzde 19 olan döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranlarında sık sık artırıma giden Merkez Bankası, geride kalan 4 ayda yaptığı artırımlarla zorunlu karşılık oranını yüzde 25’e çıkardı. Banka bu son 200 baz puanlık artışla birlikte piyasadan 13 milyar doların üzerinde para çekmiş olacak.

DÖVİZ HESAPLARININ YÜZDE 25’İ MERKEZ BANKASI’NA AKTARILACAK

Zorunlu karşılık, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları para ya da altın için kullanılıyor. Zorunlu karşılık oranı, mevduatın vadesine ve yerli ve yabancı para cinsinden olup olmadığına göre belirleniyor. Zorunlu karşılık uygulaması, bankaların içine düşebileceği olası zorluklara karşı bir tedbir amacını taşırken, zaman içinde piyasadaki likiditeyi kontrol etmek için para politikasının bir aracı olarak da kullanılmaya başlandı.

Enerji fonu ve TRT payı kaldırılıyor: Yüzde 1,5 vatandaşa yaramayacak

Merkez Bankası, döviz hesaplarında zorunlu karşılığı artırdı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder