10 Kasım 2021 Çarşamba

KHK’lıya emlak vergisi indiriminde bile ayrımcılık

Pasaport verilmeyen, servis şoförü bile olamayan KHK’lılar vergi indiriminden de faydalanamıyor. Atakum Belediyesi, indirimli emlak vergisi için başvuran bir KHK’lının talebini reddetti.

BOLD – Samsun Atakum Belediyesi, emlak vergisi indirimden yararlanmak için kendisine başvuran bir KHK’lının talebini ihraç edildiği için reddetti.

Başvuru yapan KHK’lıya, Atakum Belediye Başkanı Okan Saral imzalı, 6 Ekim 2021 tarihli belgede “OHAL kapsamında KHK ile görevinden ihraç edilen vergi mükelleflerinin indirimli bina vergisi (sıfır) uygulamasından yararlanmalarına imkan bulunmamaktadır. Dolayısıyla yapmış olduğunuz emlak vergisi muafiyet talebiniz tarafımızca uygun görüşmemiştir.” cevabı verildi.

Yaşadığı haksızlığın kamuoyuna duyurulması için HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu‘na başvuran KHK’lı, emlak vergisini ailesinin ihtiyacı için verdiği parayla, fazla faiz işlemesin diye ödemek zorunda kaldığını söyledi ve “Haksızlık kimsenin yanına kâr kalmasın” dedi.

“ULUSLARARASI BAŞVURULARDA BU KONU İYİ ANLATILMALI”

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenler beş yıldır birçok ayrımcılığa maruz kaldı. Ancak vergi indirimden mahrum bırakılmaları bunlar arasında hukuken en önemlisi. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar, vergi konusunda vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmak bir yana vatandaş olan-olmayan şeklinde bir ayrımı daha yasaklıyor.

Devlet ve yurttaş arasındaki en temel bağlardan birinin vergilendirme olduğunu söyleyen avukat Ali Yıldız, “Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar vatandaşlar arasında vergi konusunda ayrımcılık yapmak bir yana vergi konusunda vatandaş olan – olmayan şeklinde ayrım yapmayı dahi yasaklamaktadır. KHK’lılara en az 25 tip negatif ayrımcılık yapılmaktadır ama vergi konusunda olan hukuken bunların en önemli olanıdır. Bugün en ağır suçtan mahkum olan kişinin dahi vergi hak ve ödevleri kısıtlanmaz, değişmez. KHK’lılar ve avukatları AYM ve AİHM başvurularında bu 25 tip negatif ayrımcılığı ve özellikle vergi konusunda olanı çok iyi anlatmalılar.” dedi.

“ANAYASA’DAKİ EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI”

Vergi indiriminde bile ayrımcılık yapılmasının her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Dr. Emre Turkut ise “Karşı karşıya kaldıkları doğrudan ve dolaylı ihlallerin birleşimi, KHK’lıları ikinci sınıf vatandaşlar (ya da sahte vatandaşlar) haline getirdi ve sürekli olarak daha fazla keyfilikle hedef alınma riskiyle karşı karşıyalar. Vergilendirmeyle ilgili ayrımcılık bu konuda çarpıcı bir örnektir. Bunun tek bir anlamı vardır: Türk vatandaşları arasında tam bir eşitlik yoktur ve Türk Anayasası’nın 10. maddesinde korunan eşitlik ilkesi sadece bir iluzyondur.” değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun “KHK’lıları iade edeceğiz” vaadi gerçek mi?

KHK’lıya emlak vergisi indiriminde bile ayrımcılık yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder