10 Kasım 2021 Çarşamba

Toplum açlıkla imtihan oluyor: 18 milyon işçi ve emeklinin maaşı açlık sınırının altında

Sendikalar tarafından açıklanan en düşük açlık sınırının 3 bin 27 lira olduğu Türkiye’de 13 milyonu aşkın emeklinin yaklaşık 8 milyonu açlık sınırının altında bir maaşla yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. Maaşı asgari ücret veya altında olan işçi sayısı ise 10 milyonu buluyor. 

BOLD – Türkiye’de sendikalar tarafından hazırlanıp kamuoyuna açıklanan açlık ve yoksulluk araştırmasının en düşüğü AKP Hükumetine yakınlığı ile bilinen Memur-Sen’in açlık ve yoksulluk sınırı verileri. Memur Sen açlık sınırını 3 bin 27 TL, yoksulluk sınırını ise 8 bin 595 TL olarak açıkladı.

Yandaş sendikanın verilerine göre dahi Türkiye’de 8 milyon emekli açlık sınırının alında bir gelirle yaşam mücadelesi veriyor. 2.45 milyon emeklinin geliri ise açlık sınırının yarısına bile ulaşmıyor.

ISINMA VE GIDA GİDERLERİ ARTTI

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Ekim ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3.027,1 TL, yoksulluk sınırı ise 8.595,4 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Ekim ayında Eylül ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 3,12’lik bir artış yaşandı. Ekim ayında Eylül ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 13,71’lik bir artış gözlenirken; Ekim ayında Eylül ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 1,43’lük bir artış oldu.

8 MİLYON EMEKLİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALIYOR

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) araştırmasına göre ise Türkiye’de 12.3 milyon emekliden yaklaşık 8 milyonunun maaşı asgari ücretin altında. 2.6 milyon emekli ve ölen sigortalıların hak sahipleri olarak dul ve yetimlerin aldığı maaş ise bin lirayı bulmuyor.

4.3 MİLYON EMEKLİ ÇALIŞIYOR

DİSK-AR’ın araştırmasına göre asgari ücretin çok altında bir maaş alan yaklaşık 4,3 milyon emekli ya çalışıyor ya da iş arıyor. Bunda ortalama emekli aylıklarının asgari ücrete oranının giderek düşmesi etkili. 2008 yılında AKP tarafından çıkartılan 5510 sayılı yasa ile güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı ile aylıkların alt sınırı düşürülmesi sonucu emekli aylık ve gelirleri giderek düşmeye başladı.

İŞÇİLER DE EMEKLİLERDEN FARKSIZ

DİSK’in araştırması asgari ücretle çalışanların da giderek arttığını ortaya koydu. Araştırmada Türkiye’de 10 milyon işçinin asgari ücretin altında veya az miktarda üstünde çalıştığı belirlendi. Bu araştırmaya göre 10 milyon işçi en düşük açlık sınırının altında bir gelirle ailesini geçindirmeye çalışıyor.

Erdoğan seçime hazırlanıyor: Yeni Somalar yaşanabilir

Toplum açlıkla imtihan oluyor: 18 milyon işçi ve emeklinin maaşı açlık sınırının altında yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder