10 Kasım 2021 Çarşamba

Geri itme sorusu Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i kızdırdı: Basın toplantısında gergin anlar

Son dönemde sığınmacıların geri itilmesi ve sığınmacılara uygulanan şiddetle eleştirilen Yunanistan’ın Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Hollandalı gazeteci basın toplantısında tartıştı. Hollandalı gazeteci Beugel, Miçotakis’e “Sığınmacıların geri itilmesi konusunda neden yalan söylüyorsunuz?” diye sordu.

BOLD – Atina’yı ziyaret eden Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Yunan Başbakan Miçotakis, Maksimu Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Hollandalı gazeteci Ingeborg Beugel arasında gergin diyaloglar yaşandı.

YASA DIŞI İTMELERLE İLGİLİ BELGELER VAR

Deneyimli gazeteci Beugel, “Sığınmacıların geri itilmesi, Yunanistan’daki mültecilerle ilgili yalan söylemeyi ne zaman bırakacaksınız? Lütfen ne benim, ne de dünyadaki tüm basın mensuplarının zekasını aşağılamayın” diye sordu. Sığınmacıların Yunanistan tarafından yasa dışı olarak geri itildiğine dair kanıtlar olduğunu savundu.

Haziran ayında Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçen mülteci grubu Yunan tarafında yüzleri maskeli kişiler tarafından bütün eşyaları geri alınmış ve çırılçıplak olarak Türk tarafına geri itilmişti.

NEDEN DÜRÜST DAVRANMIYORSUNUZ?

Beugel, “Reddetmeye ve yalan söylemeye devam ediyorsunuz. Bu narsist bir istismardır. Neden dürüst davranmıyorsunuz? Neden ‘Brüksel bizi yalnız bıraktı, 6 yıl bekledik, kimse bir şey yapmadı. (Sığınmacıları) başka ülkelere yerleştirmeliyiz, bunları yapmıyorlar ve evet (sığınmacıları) acımasızca, barbarca geri itiyoruz.’ demiyorsunuz? Neden Brüksel’in kapısını çalmayı bıraktınız?” ifadelerini kullandı.

MİÇOTAKİS SORUYA KIZDI

Başbakan Miçotakis ise kendisine yöneltilen soruyu, “Sizin Hollanda’da siyasetçilere direkt sorular sorma kültürünüz olduğunu anlıyorum. Ancak bu ofiste beni ve Yunan halkını, maddi gerçeklerle desteklenmeyen ifadelerle ve suçlamalarla aşağılamanızı kabul edemem” şeklinde cevapladı.

ERDOĞAN REJİMİNİ SUÇLADI

Miçotakis, “Yunanistan’ı suçlamak yerine göçmen sorununu sistematik olarak araç haline getiren, güvenli bir ülkeden insanları çaresiz bir konuma zorlayanları suçlamalısınız. Size hatırlatmak isterim ki Türkiye’dekiler hayati tehlike altında değildir. Bizi değil, başkalarını suçlamalısınız” diye konuştu. Beugel’e “Bizim Sisam’daki kampımızı ziyaret ettiniz mi?” diye soran Miçotakis, Hollandalı gazetecinin, “Evet” yanıtına karşı ses tonunu yükselterek, “Hayır, gitmediniz. Bakın, bu binaya gelip bana hakaret etmeyeceksiniz. Net miyim? Şu an cevap veriyorum ve sözümü kesmeyeceksiniz” dedi.

HOLLANDA BAŞBAKANINA DA ELEŞTİRİ

Rutte’ye de soru yönelten Beugel, “Sizce Yunanistan’a ve hatta belki de Hollanda’ya, Hollanda’nın da sorumluluk payı olan bu insan hakları ihlallerini kabul ettikleri için nasıl yaptırımlar uygulanmalı?” dedi.

Hollanda’da birçok belediyenin Yunanistan’dan refakatsiz çocuk mülteciler gibi çok sayıda mülteciyi, almak istediğini söyleyen Beugel, buna Rutte’un engel olduğunu dile getirdi.

Bu drama sessiz kalmayacağız!

Geri itme sorusu Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i kızdırdı: Basın toplantısında gergin anlar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder