11 Kasım 2021 Perşembe

TÜİK’in işsizlik rakamını İŞKUR yalanladı: Birine göre istihdam arttı diğerinde azaldı

Son yıllardaki yanıltıcı verileri nedeniyle tepkileri üzerine çeken TÜİK’in işsizlik verilerini bir başka kamu kurumu İŞKUR yalanlandı. TÜİK’e göre kayıtlı işsiz sayısı son bir yılda 160 bin azalırken, İŞKUR’a göre ise 219 bin kişi arttı.

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında işsizliğin 70 bin azaldığını açıkladı. Ancak bu veri, devletin bir başka kurumu İŞKUR’un rakamlarıyla çelişti. İşkur’a göre ise işsizlik arttı.

7.8 MİLYON KİŞİ İŞSİZ

TÜİK, dün eylül ayına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı eylül ayında bir önceki aya göre 70 bin kişi azalarak 3 milyon 794 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 12.1’den yüzde 11,5’e geriledi. Geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 870 bin kişiyi buldu.

İŞKUR’A İŞ BAŞVURUSU SAYISI ARTTI

TÜİK’İn azaldığını öne sürdüğü işsizliğin bir başka kamu kurumu olan İŞKUR’a göre artması ise dikkat çekti. İŞKUR’a göre eylül 2021’de kayıtlı işsiz sayısı bir yılda 219 bin kişi artarken TÜİK’e göre ise 160 bin azaldı. TÜİK’in istihdam verilerinde temmuz, ağustos ve eylülde büyük dalgalanmalar yaşandı. Eylülde istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre toplam olarak 426 bin kişi arttı. İstihdamda tarım sektöründe 21 bin kişi, sanayi sektöründe 218 bin kişi, inşaat sektöründe 13 bin kişi ve hizmet sektöründe ise 175 bin kişilik artış yaşandı.

İŞSİZLER İŞ BULMA ÜMİDİNİ KAYBEDİYOR

Pandeminin de etkisiyle işsizler iş bulma ümidini kaybediyor. İş bulma ümidinin kaybedilmesine paralel olarak dar ve geniş tanımlı işsizlik oranları arasındaki fark giderek açılıyor. Haziran 2019’da dar tanımlı işsizlik yüzde 13,7 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 18,6 olarak gerçekleşmişti. Eylül 2021’de ise dar tanımlı işsizlik yüzde 11,5 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 21,9 olarak gerçekleşti. Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark 10,4 puana yükseldi.

Dolar ve altın yükseldi: Asgari ücretlinin maaşı 3 çeyrek etmiyor

TÜİK’in işsizlik rakamını İŞKUR yalanladı: Birine göre istihdam arttı diğerinde azaldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder