11 Kasım 2021 Perşembe

Hukuk arkadan geldi! Polis yedi ay gazetecilere cehennemi yaşattı

Emniyet Genel Müdürlüğünün 1 Mayıs öncesinde yayınladığı genelgeyle polis sahada çekim yapan gazetecilere uyguladığı şiddetin dozunu arttırdı. Şiddete meşruiyet kazandıran genelge, 7 ay sonra bugün Danıştay tarafından oybirliği ile hukuka aykırı bulundu. Süreç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün “Sen yap hukuk arkadan gelsin” polemiğini hatırlattı.

BOLD – Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 30 Nisan’da yayımlanan ve kamusal alanda polisin ses ve görüntü kayıtlarının alınmasını engelleyen genelge gazetecilere yönelik şiddeti daha da arttırdı.

Polis, geçen Haziran ayında İstanbul’da düzenlenmek istenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde Fransız haber ajansı AFP’nin foto muhabiri Bülent Kılıç’ı boğazına basarak gözaltına aldı. Kılıç daha sonra serbest kaldı.

GAZETECİLERİ SÜPÜRÜN

BBC Türkçe servisinde yer alan habere göre, genelge sonrası polisin gazetecilere yönelik tavrının değiştiğini söyleyen Bülent Kılıç, “10 tane polis 2 göstericiyi araya alıyor. Çevresinde desteğe gelmiş polisler de gazetecileri tutup fırlatıyor. Bu yeni taktik. Desteğe gelmiş ekiplere ‘Gazeteciler karşı dikkatli olun’ denmiyor, onlara ‘Gazetecileri süpürün’ deniyor. Onlar da emri böyle anlıyor” dedi.

Ankara’daki 1 Mayıs olaylarını görüntüleyen Yol TV’nin Ankara muhabiri Özge Uyanık’ın cep telefonu polisler tarafından kırıldı.

Polisin daha öncede şiddet uyguladığını fakat genelgenin bu şiddet için meşruiyet doğurduğunu belirten Uyanık, “Genelge sonucu itibarıyla gazeteci de olsa, yurttaş da olsa çekim yapanlar açısından hiçbir şeyi değiştirmedi. Bu bir korkutma, sindirme politikası. Kaçıncı yüzyıldayız? Olaylarda yurttaşlar da gazeteciler gibi çekim yapıyor” diye konuştu.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ

Toplumsal olaylarda polisin özel hayatının ihlalini önleme amacıyla gazetecilere müdahale görüntülerini çekme yasağı içeren ‘sansür genelgesi’ni Danıştay, oy birliğiyle durdurdu. Kararda, genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulandı.

Süreç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin” talimatını hatırlattı. Muhtarlara hukuka aykırı davranmalarını tavsiye eden Soylu’ya kabineden tepki geldi. Soylu’nun sözlerine gönderme yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti” dedi.

Polis şiddetini gizleyen Emniyet genelgesine Danıştay “dur” dedi

Hukuk arkadan geldi! Polis yedi ay gazetecilere cehennemi yaşattı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder