10 Kasım 2021 Çarşamba

Belarus’a kaçak göçmen taşımakla suçlanan THY’ye uçuş yasağı mı geliyor?

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belarus’a insan kaçakçılığında aktif olan ülkelerin havayollarını kara listeye alma ve yaptırım uygulama yollarını araştırdıklarını söyledi. EU Observer haber sitesi ise bu kapsamda THY ve FlyDubai’ye uçuş yasağı gelebileceğini ifade etti. THY, iddiaları yalanladı.

BOLD – Belarus-Polonya sınırına yığılan binlerce göçmen ve insani kriz dünyanın gündeminde. Aralarında Türk Hava Yolları’nın (THY) da bulunduğu bazı havacılık şirketleri Belarus’a kaçak göçmen taşımakla suçlanıyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,  AB’ye insan kaçakçılığında aktif olan ülkelerin havayollarını kara listeye alma ve yaptırım uygulama yollarını araştırdıklarını açıkladı.

AB kaynaklarına yakın haber sitesi EU Observer da bu açıklamadan sonra THY ve FlyDubai’ye uçuş yasağı gelebileceğini bildirdi.

GENİŞLETİLMİŞ YAPTIRIMLAR

Leyen resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İlgili üçüncü ülke havayollarına yönelik genişletilmiş yaptırımların ve olası yaptırımların onaylanmasını talep ediyorum. İnsani bir krizi önlemek ve güvenli geri dönüşleri sağlamak istiyoruz. Belarus insan hayatını tehlikeye atmayı bırakmalı” ifadelerini kullandı.

THY MİNSK’E GÜNDE 2 KEZ UÇUYOR

EU Observer’da yer alan haberde, Minsk’in havayolları verilerine dayanarak Türk Hava Yolları’nın günde iki kez İstanbul’dan Minsk’e göçmen taşındığı belirtildi. EU Observer, kaçak göçmen taşıma iddiaları nedeniyle THY ve FlyDubai’ye uçuş yasağı gelebileceğini yazdı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve üst düzey Komisyon üyesi Margaritis Schinas, Ermenistan, Irak, Mısır, Ürdün ve Lübnan’ı ziyaret ederek, devletlerden havayollarının Belarus’a göçmen taşımasını engellemesini isteyecek.

İddiaların odağında olan bir başka havayolu firması ise Cham Wings. İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre İran, Irak, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve İstanbul’da uluslararası ofisleri olan özel bir Suriye havayolu şirketi.

THY İDDİALARI YALANLADI

Bu arada THY uluslararası medya organlarında yer alan, “Türk Hava Yolları Belarus seferlerinde yasadışı göçmen taşıyor” haberlerini yalanladı.

Konuyla ilgili olarak THY Basın Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Bazı ulusal ve uluslararası medya organlarında Türk Hava Yolları’nın Belarus’a gerçekleştirdiği uçuşların yasadışı göçmen trafiğine zemin hazırladığı öne sürülmektedir. Ortaklığımız, dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği uçuşlarda uluslararası otoriteler ile iş birliği içerisinde, tüm güvenlik hassasiyetlerini dikkate almakta ve operasyonlarını bu ölçüde gerçekleştirmektedir. Medyada yer alan Haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

Bu drama sessiz kalmayacağız!

Belarus’a kaçak göçmen taşımakla suçlanan THY’ye uçuş yasağı mı geliyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder