11 Kasım 2021 Perşembe

İşkence mağduru Zabit Kişi: Hakkımı ararken hukuk ve vicdanı olmayan insanlarla karşılaştım

Ankara’da 108 gün işkence gören Zabit Kişi’nin yaptığı tüm başvuruların üstü savcılıklar tarafından kapatıldı. TBMM’de Kişi’nin gönderdiği son mektubu paylaşan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, “AKP işkenceye sıfır tolerans palavrası atmaya devam etsin. Zabit Kişi işlerin nasıl yokuşa sürüldüğünü anlatmış.” dedi.

BOLD – Hakan Fidan’ın başında olduğu Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından 2017’de Kazakistan’tan kaçırılarak Türkiye’ye getirilen ve Ankara’da bir konteynırın içinde 108 gün işkence gören Zabit Kişi, hukuk mücadelesine tutuklu bulunduğu Kocaeli 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde devam ediyor.

MEKTUBUNDA İŞKENCEYİ ANLATTI

HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu’na gönderdiği son mektubunda yaptığı başvuruların savcılıklar tarafından kapatıldığının ve nasıl yokuşa sürüldüğünü tek tek tarih vererek açıklayan Kişi, “Hakkımı ararken hukuk ve vicdan anlayışı olmayan insanlarla karşılaştım.” dedi.

Eğer haksız olsaydı dosyasının her aşamasının kamuoyu ile paylaşılacağını söyleyen Kişi, “Böyle yangından mal kaçırır gibi dosyam kaçırılmayacaktı. ‘İtirazını yasal sürede yapmadı’ denmeyecekti. Suç işleyenlerden daha kötüsünün bu suçu soruşturması gerekirken üzerini kapatmaya çalışan, usul ve yasaya karar veren hakim ve savcıların var olduğunu, işkencenin insanlık dışı olduğu, bu sebeple savaşta dahi yasaklandığı ve zaman aşımı olmadığı, hakkın hatırı ali olduğu için hiçbir hakka feda edilemeyeceği, bu sebeple de yıllarca hakkımı aramaya çalıştım.” ifadelerini kullandı.

“KORKUNÇ İŞKENCE GÖRDÜ”

Kişi’nin mektubunu Twitter hesabından paylaşan Gergerlioğlu, “İşkenceye sıfır tolerans” açıklaması yapan AKP’ye gönderme yaparak “İşkencenin çok konuşulduğu bugünlerde 108 gün boyunca korkunç bir işkence gören Zabit Kişi isimli mahpus, başvurularının nasıl yokuşa sürüldüğünü anlatmış. AK Parti hala “İşkenceye sıfır tolerans” palavrası atmaya devam etsin!!!” açıklamasında bulundu. 

Gergerlioğlu, Zabit Kişi’nin işkence iddialarının araştırılması için iki yıl önce TBMM’ye soru önergesi verdi. Meclis araştırmasına Zabit Kişi’nin kendisine gönderdiği, ilk kez Bold Medya’nın yayınladığı mektubu da ekleyen Gergerlioğlu’nun Meclis’e sunduğu soru önergesi, TBMM’den “Kabul edilemez” denerek iade edilmişti. Buna gerekçe olarak ise soru önergesindeki işkence ifadeleri “kaba” ve “yaralayıcı” olarak gösterilmişti.

Gergerlioğlu Zabit Kişi’nin başından geçenleri anlattığı mektup hakkında ise “Bunları okurken fenalık geçirmemeniz mümkün değildi. 7-8 sayfalık bu mektubu okurken gerçekten üzülmüştüm ve işkencenin ne kadar ağır bir insan hakkı ihlali olduğunu tekrar hatırlamıştım” ifadelerini kullanmıştı.

30 KİLO KAYBETMİŞ HALDE, ANKARA ADLİYESİ’NDE ORTAYA ÇIKTI

Zabit Kişi, kaçırılmadan önce ailesiyle birlikte.

Zabit Kişi, Gülen Hareketi soruşturmalar kapsamında 30 Ekim 2017’de Kazakistan’dan kaçırılarak Türkiye’ye getirildi ve 108 gün kayıt dışı gözaltında tutuldu. Bu süreçte ailesine ve avukatlarına hiçbir bilgi verilmedi. Tüm başvurulara rağmen devlet, Zabit Kişi’nin elinde bulunduğunu kabul etmedi.

Ailesinin Kazakistan nezdinde yaptığı girişimle Kazakistan İstihbarat Başkanlığı, Zabit Kişi’nin MİT personeline teslim edildiğini ve 30 Eylül 2017’de, THY’nin TT-4010 sefer sayılı 23.32 Almatı-Ankara uçağı ile Türkiye’ye gönderildiği bilgisini içeren resmi bir belge verdi. Böylece Zabit Kişi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi makamlarının elinde bulunduğu kesinleşti.

Ailesi 108 gün boyunca Zabit Kişi’ye ulaşmaya çalıştı. 108 günün ardından Zabit Kişi, 30 kilo kaybetmiş ve vücudunda işkence izleriyle Ankara Adliyesi’nde ortaya çıktı. Kişi’nin 108 gün içinde nasıl değiştiği fotoğraflarına yansımıştı.

Zabit Kişi’nin 108 gün boyunca gördüğü işkenceleri yazdığı mektubu ilk kez Bold Medya 26 Haziran 2019’da yayınlamıştı.

Zabit Kişi’nin işkence gördükten sonraki hali.

Zabit Kişi işkencede geçen 108 günü anlattı: İntihar edenleri artık yadırgamıyorum

110 gün işkence gören Zabit Kişi’nin suç duyurusunu sümen altı ettiler

İşkence mağduru Zabit Kişi: Hakkımı ararken hukuk ve vicdanı olmayan insanlarla karşılaştım yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder