12 Kasım 2021 Cuma

Erdoğan’ı seçilememe korkusu sardı: Sistem iyi, 50+1 mahsurlu

Ekonomik kriz ve halkta oluşan hoşnutsuzluk AKP’deki oy kaybını artırdı. Anketlerdeki düşüş sonrası AKP’de yaşanan iktidarı kaybetme korkusu Tayyip Erdoğan’ın sözlerine de yansıdı. Erdoğan’ın Temel Karamollaoğlu görüşmesinde yüzde 50+1’le ilgili “Mahsurlu olduğunu anladık” dediği belirtildi.

BOLD ANALİZ – Cumhurbaşkanlığı seçim sistemine konulan yüzde 50+1 şartının AKP’de ve özellikle Erdoğan’da oluşturduğu rahatsızlık uzun süredir biliniyor. AKP’li yöneticiler de bu durumu zaman zaman dile getiriyor. Ancak artan ekonomik kriz ve hayat pahalılığının geniş halk kesimlerince hissedilmesi AKP ve Erdoğan’daki yeniden seçilememe korkusunu daha fazla arttırdı.

“Koltuk krizi” tartışmaları eşliğinde gündemden düşmeyen Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesinde de AKP’nin yüzde 50+1 şartının ön plana çıktığı öğrenildi.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, geçtiğimiz günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya yaptığı değerlendirmelerde Erdoğan’ın yüzde 50+1 konusundaki rahatsızlığını aktardı.

Denetlenmeyen bir başkanlık sistemine dair endişelerini paylaştığını anlatan Karamollaoğlu, Erdoğan’ın sistemi “istikrar” vurgusuyla savunduğunu, sadece Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” şikayetinde bulunduğunu anlattı.

AKP, Türkiye’de uygulanan seçim barajı ve sistemden dolayı oyların yüzde 33’ünü aldığı 2002 seçimlerinde mecliste nerdeyse 3’te 2 çoğunluğa sahip oldu. Yine seçim siteminden dolayı 2007, 2011, 2015 ve 2018 seçimlerinde AKP aldığı oyun kat be kat üstünde milletvekiline sahip oldu ve güçlü şekilde iktidara geldi.

Ancak Cumhurbaşkanlığı seçim sistemine konulan yüzde 50+1 şartı, 2 turlu seçim sistemi ve AKP’ye muhalif partilerin Erdoğan’a karşı ortak bir noktada birleşmesi iktidar partisini ve AKP’li Cumhurbaşkanını zorlamaya başladı.

Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası ve Anayasa değişikliğinin yasal altyapısının hazırlanmasında görev alan Mustafa Şentop’a Erdoğan’ın daha sonra tepki gösterdiği medyada konuşulmuştu.

Erdoğan’ın Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu yanındaki koltuğa oturmaması, eliyle kanepeyi işaret etmesi medyada çokça konuşuldu.

KARAMOLLAOĞLU: KOLTUK KRİZİ ABARTILDI

Karamollaoğlu, görüşmedeki koltuk krizine ilişkin olarak da, “Bu bana göre abartıldı. Sayın Cumhurbaşkanı üst üste iki kez öğle yemeği için davet etmişti. Ben öğlen yemek yemiyorum. “Beni mazur görsün” dedim. Aslında onu kabul etmek lazımdı. Belki biraz ayıp oldu kabul etmemek. Bir de ben aşı oldum ama cumhurbaşkanlığına giderken PCR testi yaptırmadım. PCR testi yaptırmayınca da, -anlaşılan orada sıkıntı oluyor- cumhurbaşkanı kendi ifadesiyle, “Biraz mesafeli oturalım” dedi. O kadar.”

Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede yan yana koltuklarda oturmayı tercih etmişti.

Görüşmedeki koltuk krizinin kendisinde bir rahatsızlık oluşturmadığını belirten Karamollaoğlu, “Kendisi doğrudan doğruya bu ifadeyi kullandı. PCR testi de yaptırmadığımız için “Biraz mesafeli oturalım” dedi. Bizde ev sahibine tâbi olunur. Misafir, ev sahibinin istediği yere oturur. Bunu herkes farklı yorumlayabilir. Ben farklı yorumlamadım. Cumhurbaşkanıyla birçok konuyu konuştuk. Her konuyu konuştuk diyemem ama birçok yerde anlaşmamakta anlaştık.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan kendisini suçlayan Miçotakis’e: Kapıları açarsak ne yapar bilmem

Erdoğan’ı seçilememe korkusu sardı: Sistem iyi, 50+1 mahsurlu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder