12 Kasım 2021 Cuma

Hesap başka, gümbür gümbür inecek!

Ekonomi Yazarı Turhan Bozkurt, Merkez Bankası’nın faiz indirimi yaparak FED’in vanayı tamamen kıstığı günler için kuru yukarı seviyelere taşıdığını belirterek, bu şekilde ani şoklara karşı hazırlık yapıldığını öne sürdü.

BOLD – Ekonomi Yazarı Turhan Bozkurt, faiz indiriminin 18 Kasım’da süreceğini belirterek piyasaların bunu satın aldığının altını çizdi. Faiz indirimleri ile ticari kredi musluğunun açacağını belirten Bozkurt, Merkez Bankası’nın indirim ile Fed’in vanayı tamamen kıstığı günler için ani şoklara karşı kur seviyesini yukarı çektiğini kaydetti.

2022’DE BÜYÜK BİR KRİZ Mİ ÇIKACAK?

Bozkurt, Youtube kanalında paylaştığı videosunda piyasalarla yaptığı yorumlar şöyle: “Dolar 9,99 TL ile yeni bir rekor kırdı. Gözler 18 Kasım’da Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararında. Kulislerde neler konuşuluyor? Hükûmetin stratejisinin ayrıntıları neler? 2022’de büyük bir kriz mi çıkacak?

DÖVİZ REZERVLERİ YÜKSEK GÖSTERİLMEK İSTENİYOR

TCMB, döviz rezervlerini yüksek göstermek için sessiz sedasız bir karar aldı. 8 Kasım 2021’den itibaren bankalar tarafından talep edilmesi hâlinde döviz karşılığı TL swap (takas) işlemleri depo işlemi olarak sonuçlandırılabiliyor. İki günde depoya dönüşen stok tutar 1,8 milyar dolar. Teminat döviz depoda ise TCMB’nin brüt rezervi artarken, bilanço içi net rezervi değişmiyor.

FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK

Çekirdek enflasyon ve cari fazla stratejisi masada. Ödemeler dengesi eylülde 1,6 milyar dolar fazla verdi. İki aylık cari fazla 2,5 milyar dolar. Bunun anlamı artık çok daha farklı. Merkez Bankası cari fazlaya odaklandı. Faiz indirimi 18 Kasım’da sürecek. İndirimler ticari kredi musluğunu açacak. Tedarik zincirinde Türkiye öne çıkacak ve cari fazla verilmesine katkıda bulunulacak.

ANİ ŞOKLARA KARŞI KUR SEVİYESİ YUKARI ÇEKİLİYOR

Faiz artışı mevcut konjonktürde işe yaramaz. Enflasyonu artık “geçici” değil, “kalıcı” olmasa bile “inatçı” diye nitelendiren Fed’in “şahinleşme” ihtimali arttı. TCMB faizde önden yüklemeli (gümbür gümbür) indirim ile Fed’in vanayı tamamen kıstığı günler için ani şoklara karşı kur seviyesini yukarı çekiyor. Kovid-19 salgınına has faktörlerin enflasyonu yükselttiğine ve faiz artışı ile enflasyonun düşmeyeceğinin farkındalar.

PİYASALAR İNDİRİMİ SATIN ALDI

Piyasalar zaten 100 baz puan indirimi satın aldı. İndirim beklentiyi aşsa da panik olmayacak.
Kurda aşırı oynaklık olsa bile 16 Aralık’ta “pas” diyebilir. 2022’de sadece ithal ihraç malların da fiyatının artacağı bir yıl olacak. Kur avantajı ile girilecek. Bütün hesaplar bunun üzerine.

İlk 9 ayda ihracat %36 artarken, ithalat %23 arttı. Cari fazlanın sırrı burada saklı. Enerji ve navlun fiyatlarında ilk şok atlatıldı. Enerji ithalatına sınırlı bir ilave yük. Merkezi bütçede öncelik sıralaması yapılabilir. Acil olmayan inşaat harcamaları durdurulabilir.”

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HESABA DAHİL DEĞİL

Gıda, TÜFE’de enerjiden çok daha fazla ağırlığa sahip. Müteakip krizin tohumları hâlihazırda gıda fiyatları ile atılmış olabilir. Yüksek enerji fiyatlarının gıda üzerinde muhtemelen güçlü 2’nci tur etkileri olacak. Kovid-19 krizinden bile önce, gıda fiyatlarında güçlü bir artışı işaret eden temel arz-talep faktörleri belirgin hâle gelmişti. Kuraklık ve yangın gibi afetler hesaba dahil değil.

KÜRESEL GIDA FİYATLARI ARTABİLİR

Küresel gıda fiyatları 2022’nin sonuna dek yüzde 15-20 artabilir. Gübre kullanımı azaldı. Rekolte kayıpları artacak. Öncelikler gözden geçirilmeli. Envanter sayımı, tarımsal üretim-tüketim analizi, ulusal stok yönetimi, ekim ve hasat mevsimlerinde hiçbir ayrıntıyı ıskalamayacak bir planlama ve koordinayon.

ÇİFTÇİYE, BESİCİYE KAYNAK SAĞLANMALI

Kamu kaynakları öncelikli olarak enerji, ham madde ve gıda temininde arz güvenliğini sağlayacak şekilde tanzim edilmeli. Acil olmayan bütün inşaat harcamaları derhal durdurulmalı. Çiftçiye, besiciye, üretim namına kim sahada ise hepsine ilave kaynak tahsis edilmeli. Bahar aylarındaki ekim mevsimi çok kritik.

 

 

Ankara Barosu: 19 aydır süren açık görüş yasağı ‘insan hakkı ihlali’

Hesap başka, gümbür gümbür inecek! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder