30 Temmuz 2019 Salı

“Bu sorun çözülmeli: 500 bin insan adli kontrol şartı ile yaşıyor”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 5 bin HDP’li, gazeteci ve akademisyenin cezaevinde olduğunu belirtti. 500 bin insanın adli kontrol şartı ile yaşadığını hatırlatarak bu sorunun çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

BOLD – İnsanların yerinden yurdundan edildiğini aktaran Temelli, yeni anayasaya çalışmalarına değinerek, yargı reformunun en önemli başlık olduğunu vurguladı.

Diyarbakır’daki işveren örgütleriyle Ekonomiyi Değerlendirme Toplantısında bir araya gelen Temelli, Türkiye’de birçok meselenin kronik hale gelmesinin en önemli sebebinin kuvvetler ayrılığı sorunu olduğunu söyledi.

MECLİS VESAYET ALTINDA

Temelli şunları kaydetti: “İnsanlar yerinden yurdundan edilmiş. 500 bin insan adli kontrol şartıyla yaşıyor. Sivil topluma bu konularda çok önemli roller düşüyor. Bizler Mecliste bunları dile getirdik. Ama Meclis vesayet altında. Herkes için uygun düzenlemeler bile HDP’den geldiğinde kabul edilmiyor. Tüm bunlara rağmen Meclis kürsüsünü etkin olarak kullanmaya çalışıyoruz.”

ANAYASA BİR TOPLUM SÖZLEŞMESİDİR

Temelli, yeni bir Anayasa için bir çalışma başlattıklarını hatırlatarak, Anayasanın bir toplum sözleşmesi olduğunu vurguladı. Yeni Anayasa konusunu herkese gidip anlatacaklarını ifade eden Temelli, “Anayasa strateji metnimizi hem yerel hem merkezi anayasa için tüm yapılar kendi içinde tartışmalı ve fikirlerini belirtmeli. Kurumlara sıkışmayan halk ile tartışan bir demokrasi anlayışı bu” diye konuştu.

KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜMÜ İKTİDARA BIRAKILAMAZ

Türkiye’de demokrasi olmadan hiçbir sorununun çözülemeyeceğine işaret eden Temelli, “Biz de bir demokrasi ittifakı çağrısı yaptık ve bu çağrıya duyarlı yanıt aldık. Kürt meselesinde çözümsüzlüğü dayatarak yol almak mümkün değil. Kürt meselesinin çözümü iktidara bırakılacak bir mesele değil. Tüm toplumsal kesimlerin ittifakı ile yol alınmalıdır” dedi.

YANLIŞ EKONOMİ POLİTİKALARI YOKSULLAŞTIRIYOR

Temelli şunları kaydetti: “Yanlış ekonomi politikaları, Türkiye’yi yoksullaşmaya ve yoksunlaştırmaya götürüyor. Ekonomi bir yanı ile demokrasi sorunu, bir yanı ile de yanlış iktisadi kararlar nedeniyle kötü gidiyor.”

CHP 2015’te hazırladığı Kürt Sorunu Raporu’nu güncelleyecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder