1 Ağustos 2019 Perşembe

Yaptırım listesine alınan İran Dışişleri Bakanı Zarif’ten ABD’ye teşekkür

ABD, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i ekonomik yaptırım uygulanan kişiler listesine aldı. Karara Twitter üzerinden tepki gösteren Zarif, “Beni bu kadar büyük bir tehdit olarak gördüğünüz için teşekkür ederim” dedi.

BOLD – Amerikan Hazine Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i ekonomik yaptırım uygulanan kişiler listesine aldı. Yaptırım, Zarif’in ABD’deki mal varlıklarının dondurulmasını öngörüyor.

2015’te batılı ülkeler ve İran arasındaki nükleer anlaşmanın sağlanmasındaki kilit isimler arasında yer alan Zarif, İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney adına çalıştığı gerekçesiyle yaptırım listesine eklendi.

REJİMİN BAŞLICA SÖZCÜSÜ

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Zarif, İran’ın ruhani liderinin ihtiyatsız gündemini uyguluyor ve dünyanın dört köşesinde rejimin başlıca sözcüsü. ABD’nin İran rejimine davranışının kabul edilemez olduğu mesajını gönderiyor” dedi.

Zarif’e seyahat vizesi verilmesi konusunda ise kararın başvuru bazında alınacağı bildirildi. ABD’li yetkililer, yaptırımların Washington’un uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda Cevad Zarif’in Birleşmiş Milletler görüşmeleri için New York’a yapacağı ziyaretleri etkilemeyeceğini belirtti.

ZARİF: BANA VE AİLEME ETKİSİ YOK

Twitter’dan bir açıklama yapan Cevad Zarif, “Beni gündeminizde bu kadar büyük bir tehdit olarak gördüğünüz için teşekkür ederim” sözleriyle karara tepkisini dile getirdi. Zarif, “İran’ın dışında mülküm ya da çıkarım olmadığı için ne bana ne de aileme bir etkisi var” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de kararı “çocukça” olarak değerlendirdi. Yaptırım kararının “diplomasiye engel” teşkil edeceğini belirtti. Donald Trump yönetimi, 24 Haziran’da da İran ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney ve yakınlarını yaptırım listesine almıştı.

İranlıların Türkiye aşkı çığ gibi büyüyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder