3 Ağustos 2019 Cumartesi

Yasaklar ülkesi Türkiye, dünyada en çok VPN kullanan 3. ülke oldu

Türkiye, IP adresini değiştirmeye ve böylece erişim engeli getirilen internet sitelerine ulaşmaya imkan sağlayan VPN kullanımında dünyada 3. ülke oldu.

Bu istatistikle Türkiye, dünyada internet sansürünün en çok uygulandığı Çin ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin bile önüne geçti.

BOLD – VPN hizmeti veren firmaların oluşturduğu “thebestvpn” platformunun gerçek kullanıcılardan yola çıkarak yaptığı araştırma, ülkelerin VPN kullanma istatistiklerini ortaya koyuyor.

Buna göre, VPN sitelerini en çok kullanan ilk 5 ülke, Müslüman nüfusun yoğun olduğu Endonezya, Türkiye ve Malezya gibi ülkelerden oluşuyor. Hindistan ve Çin de ilk 5’in içinde. Listenin ilk 10’unda Avrupa ya da Kuzey Amerika’dan hiçbir ülke yer almıyor.

VPN sitelerini en çok kullanan ülkelerin başında Endonezya ve Hindistan geliyor. Bu ülkelerde VPN sitelerine giriş yapan internet kullanıcılarının oranı yüzde 38 olurken, 3. sırada Türkiye bulunuyor.

Türkiye’de VPN sitelerine giren internet kullanıcılarının oranı yüzde 32. Türkiye’yi yüzde 31 oranla Çin ve yüzde 29 oranla Malezya takip ediyor.

İlk 10’da yer alan diğer ülkelerse sırasıyla Suudi Arabistan (yüzde 29), Brezilya (26), Vietnam (yüzde 25), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 25) ve Filipinler (yüzde 25).

Türkçe’ye “sanal özel ağ” olarak çevrilen VPN teknolojisi, uzaktan erişim yoluyla internet üzerindeki farklı ağlara bağlanmayı sağlıyor.

Özetle, bir VPN sitesine girip bu sitenin arama motoru kısmına ulaşmak istediğiniz internet sitesinin adresini yazdığınızda, bu adres bulunduğunuz ülkede yasaklı olsa dahi giriş yapabiliyorsunuz.

VPN en çok masaüstü bilgisayarlarda tercih ediliyor. Masaüstü bilgisayar kullanan her 100 kişiden 17’si VPN teknolojini kullanırken, akıllı telefonlarda bu oran yüzde 15, tablet bilgisayarlardaysa yüzde 7 civarında.

EN ÇOK EĞLENCE İÇERİKLERİ, SANSÜRLÜ HABERLER VE SOSYAL MEDYAYA ERİŞMEK İÇİN KULLANILIYOR

VPN kullanıcılarının yarısı daha çok eğlence içerikli sitelere girebilmek için bu teknolojiye başvurduklarını söylerken, yüzde 34’lük bir kesim sansürlü haber siteleri ve sosyal medya ağlarına giriş için VPN’i tercih ediyor.

Yüzde 31’lik kesim internette anonim gözükmek, yüzde 27 yasaklı içerik indirmek (torrent siteleri) ve yüzde 25’lik bir kitleyse arkadaş ve ailesiyle görüşebilmek için VPN sitelerini kullandığını söylüyor. İnternet trafiğini hükümetten saklamak için VPN kullananların oranıysa yüzde 18 civarında.

VPN kullanıcılarının yaklaşık üçte 2’sini erkekler oluşturuyor (yüzde 62). VPN’i yüzde 35’lik oranla en çok 16-24 yaş arası kullanırken, 25-35 yaş arası kullanıcıların oranıysa yüzde 33. VPN teknolojisine başvuranların yüzde 19’u da 35-44 yaş arasında.

Elde edilen verilere göre Türkiye, İtalya, Arjantin, Çin, Brezilya, Hollanda ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin büyük çoğunlukla VPN’i kullanma sebebi eğlence içerikli sitelere erişebilmek. Kanada, Japonya, Almanya, İsveç ve Fransa gibi ülkelerdeki internet kullanıcılarının VPN tercihlerinde ilk sırayı sanal alemde anonim olarak gözükmek yer alıyor.

Rusya bu alanda ilginç bir istatistik çiziyor. Bu ülkede internet kullanıcıları VPN sitelerini en çok yasak içerik (torrent) indirmek için tıklıyor.

Netflix, BluTV ve Puhutv RTÜK denetimi altına girdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder