2 Ağustos 2019 Cuma

Kaz Dağları için çağrı: “Evde oturarak televizyon izleyerek direnmek olmaz”

Kaz Dağları’nda siyanürlü altın arama faaliyeti ve ağaç kıyımına karşı çıkan halkın başlattığı Su Nöbeti sürüyor. Halk, şimdiden 200 bin ağacın katledildiği madene karşı ‘mücadeleye devam’ diyor.

BOLD – Kaz Dağları eteklerinde bulunan Kirazlı köyü civarında siyanürle altın arama faaliyetinde bulunmak üzere maden inşasına başlayan Kanadalı Alamos Gold’un Türkiye’deki iş ortağı Doğu Biga Madencilik, çalışmalarına hız verdi.

Kaz Dağları’nda bugüne kadar 200 bine yakın ağaç, şirket tarafından kesilirken Çanakkale Kirazlı köyündeki Balaban mevkisinde vatandaşlar da nöbet tutmaya başladı. Şehrin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzasının üzerine maden açılmasını istemeyen vatandaşlar, Kaz Dağları’ndaki doğa katliamına tepki gösteriyor.

Ege Üniversitesi öğrencisi Ecem Kaplan da herkesin doğaya sahip çıkması gerektiğini vurguladı. “Evde oturarak, ayaklarını uzatıp televizyon izleyerek direnmek olmaz” diye konuştu.

İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, her yerin bilinçsizce kazıldığını ve dağda sayısız patlatmanın yaşandığını vurguladı. “Bizler sonuna kadar burada olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm halkımızı da doğasına sahip çıkmaya, yanımıza bekliyoruz” dedi.

Akçakoyun köyü sakini İlhan Genç ise şunları dile getirdi:

“Biz doğayla, hayvanlarla, çileğimizle, tütünümüzle, tarımımızla iç içe yaşamak istiyoruz. Ben buradan tüm Kaz Dağları halkları adına konuşuyorum. Doğa adına konuşuyorum, biz madenleri ne Kirazlı’da ne de Çanakkale’nin herhangi bir yerinde istemiyoruz. Kaz Dağları için direnirsek ancak kazanırız. Herkesi direnişe davet ediyorum.”

Gökhan Açıkkollu’nun ölüm anına ilişkin ilk kez yayınlanan görüntüler

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder