2 Ağustos 2019 Cuma

Premier Lig, VAR’ı kendi kurallarına göre uygulayacak

Bu sezon VAR sistemine geçecek olan Premier Lig, bazı kuralları da kendi sistemine göre belirleyecek. 9 Ağustos’ta başlayacak olan ligde en önemli problem olarak maçın çok fazla uzaması görülüyor.

BOLD – Avrupa’da önemli liglerin hemen hepsinde kullanılan VAR sistemi bu sezon İngiltere Premier Lig’de de devreye girecek. 9 Ağustos’ta başlayacak olan İngiltere Premier Lig’de VAR resmi olarak kullanılmaya başlayacak. Ancak İngilizler, diğer liglerin aksine VAR protokolünü esneterek kendi kurallarını da uygulamaya koyacak.

HAKEMLER POZİSYONLARI 3 TEKRAR İZLEYECEK

Bu farklılıklardan en önemlisi hakemlerin VAR ekranında geçirdiği süreyle ilgili. Zaman zaman Süper Lig’de kullanılım süresi eleştirilen VAR için ekrana gelen hakemler pozisyonları sadece 3 tekrar izleyebilecek. Bu kural ile maçın çok uzun sürelerle durmasını engellemek amaçlanıyor. Lig yetkilileri VAR’ın maçların 10 dakikaya yakın uzatma süresine neden olmasını istemiyor.

 

AYNI POZİSYON 4,5 DAKİKADA 29 KERE İZLENDİ

Kurala göre VAR hakemi pozisyonu gerçek hızda 3 kere izleyecek. Hakem gerek görürse pozisyona ağır çekimde de bakabilecek. Buradaki sınır da 3. Bu kararda Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda bir hakemin 4,5 dakika boyunca 29 kere aynı pozisyonu izlemesi gibi örnekler etkili oldu.

Premier Lig yetkililerinin ulaştığı verilere göre bir hakemin saha kenarındaki ekrana gittiği her pozisyon ortalama 90 saniye maçın durmasına neden oluyor. İngilizler burada VAR uygulamaları ile oyunun doğal hızının teknolojiye yenik düşmemesi amaçlanıyor.

VAR İPTAL EDERSE HAKEMİN İZLEMESİNE GEREK YOK

Uygulamadaki bir başka farklılık da baş hakem ve VAR hakem ilişkisinde mevcut. Hakemler sadece sahada görmedikleri pozisyonlar için VAR ekranında olayı izleyebilecek. Eğer hakem penaltı verirse ve VAR bunu iptal ederse hakem kulaklıktan gelen kararı kabul edecek ve ekrandan pozisyonu izlemeyecek.

Şu anki VAR protokolünde hakemler pozisyonları istediği kadar izleyebiliyor. Ayrıca hakemler oyun içerisinde görüp verdiği bir karar sonrasında da VAR’a gidip bakabiliyor. Yine diğer liglerde VAR hakemi bir pozisyonu iptal ederse, orta hakem kararı yeniden incelemek için ekrandan tekrara bakabiliyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder