30 Temmuz 2019 Salı

Milletvekilleri bile Meclisten umudu kesti

TBMM Başkanlığının soru önergelerini yanıtlamaması, kanun tekliflerini ve araştırma önerilerini geri çevirmesi nedeniyle milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine başvuru yapıyor.

BOLD – Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk, son bir yılda TBMM’de yaşan gelişmeleri köşesine taşıdı. Buna göre asli görevi denetim olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) son bir yılda, 13 bin 488 soru önergesini işleme alındı. Bunlardan 7 bin 439 önergede yer alan tüm sorular cevapsız bırakıldı. Aynı dönemde TBMM’ye sunulan bin 915 kanun teklifinden 39’u, bin 459 araştırma önergesinden sadece 5’i kabul edildi. AKP ve MHP’li milletvekillerinin kilitlediği TBMM’den yanıt alamayan muhalefet artık Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) başvuruyor.

YÜZDE BİR CEVAP ALIYORUM

Öztürk yazısında milletvekillerinin konuyla ilgili düşüncelerine de yer verdi. CHP’li Mahmut Tanal, Başkanlık sisteminin gelişinden sonra verdiği 100 soru önergesinden sadece 1’ine cevap alabildiği söyledi. Öztürk milletvekillerinin soru önergelerinin bazen daha meclise gelmeden TBMM Başkanlığı tarafından çeşitli gerekçelerle iptal edildiğini söyledi.

MECLİSİN YAPMADIĞINI CİMER YAPIYOR

Yazısında meclisten yanıt alamayan milletvekillerinin şikayetlerini ve sorularını sıradan vatandaşlar gibi CİMER’e yazdığını söyleyen Öztürk , ”TBMM Başkanlığının yapmadığını CİMER yapıyor ve genelde 15 gün içinde milletvekilinin soruları cevaplandırılıyor. Yani, sıradan bir yurttaş da o soruları yöneltse cevap alabiliyor. Bu durum, meclis faaliyeti değil aslında. Ama başka türlü hiç cevap alınamıyor” ifadelerini kullandı.

YENİ ANAYASA TARTIŞMASI BEKLİYORUM

İyi Partili Aytun Çıray da TBMM Başkanlığından cevap alamadığı için kendisinin de CİMER’e başvurduğunu söyledi. Çıray şunları dile getirdi:

“Çünkü anayasaya göre cevap vermesi gereken bakanlar, milletvekillerinin yazılı soru önergelerine cevap vermiyor. Cevap verilme oranı çok küçük. Verilen cevaplar gerçek durumu da yansıtmıyor, baştan savma oluyor. Bu nedenle birçok milletvekili CİMER’e soru gönderiyor. Parlamentoda cevap verilmeyince, soru sayısında da azalma oldu. Bu da sanki milletvekili faaliyetlerini azaltmış gibi izlenim yaratıyor. Şu anda parlamentonun eski işlevinin olmadığının en büyük göstergesi de bu. Tek denetleme mekanizması kaldı milletvekillerinin o da soru önergesi. Yeni anayasa ile ne yazık ki en önemli denetim mekanizması olan gensoru ve sözlü soru önergeleri kaldırıldı. Bir anlamda parlamento fiilen denetim işlevini yerine getiremiyor. CİMER’e başvurmakla en azından sorularımız kayda giriyor. Sorularımıza cevap vermek zorundalar. Onlar da soruların etrafında dolaşarak veriyorlar. Bu gelişmeler, anayasamızın büyük sorunları olduğunu ortaya koyuyor. Önümüzdeki günlerde yeni bir anayasa tartışması bekliyorum.”

“Ben gece kalkıp kendime bir şey yapmamayım diye çocuklarım gece nöbet tutuyormuş”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder