27 Kasım 2019 Çarşamba

Avrupa Parlamentosu’dan IŞİD’e katılan Avrupalıların çocuklarını geri alın çağrısı

Avrupa Parlamentosu, AB üyesi devletlere Suriye’deki Avrupa vatandaşı olan cihatçıların çocuklarını geri alma çağrısı yaptı. Danimarka IŞİD’li iki kişiyi vatandaşlıktan çıkardı. Bu kişilerden birinin Türk vatandaşlığı olduğu belirtildi.

BOLD – Avrupa Parlamentosu “Suriye’nin kuzeydoğusunda tutulan yabancı savaşçıların çocuklarının” durumuyla ilgili karar tasarısını düzenlediği oturumda oy çokluğuyla kabul etti.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki insani durumla ilgili “derinden endişe duyulduğunu” ifade eden parlamento, Avrupa Birliği üyesi devletlerden vatandaşları olan tüm çocukları geri almalarını istedi.

Karar metninde “AB üyesi devletlerin bu bakımdan şimdiye kadar eylemsiz kalmış olmasının ve Birlik düzeyinde bir koordinasyon eksikliğinin bulunmasının” üzüntü verici olduğu ifade edildi.

Türkiye 11 Kasım tarihinde yabancı IŞİD şüphelilerini ülkelerine sınır dışı etmeye başlamış ve 19 Kasım tarihine kadar 15 IŞİD şüphelisi ülkelerine sınır dışı edilmişti.

IŞİD şüphelilerine nasıl davranılacağı her ülkede, ülkenin yasalarına göre değişiklik gösteriyor.

ALMANYA İLK KEZ KABUL ETTİ

Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesinin bir kararına göre Almanya’nın yabancı savaşçıların çocuklarını geri alması ancak annelerinin de geri alınmasıyla birlikte mümkün.

Almanya ilk kez bir IŞİD şüphelisinin ülkeye geri dönüşünü geçen hafta kabul etti. Laura H. Adlı otuz yaşındaki Alman kadın üç çocuğuyla birlikte Cumartesi günü Frankfurt’a geldi.

IŞİD’e katılmak için Suriye’ye giden Laura H. hakkında terör örgütüne üyelik şüphesi ve çocuklarını tehlikeye attığı gerekçesiyle velayet görevini ihmal suçlamalarından soruşturma açılacağı belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre AB vatandaşı savaşçılardan olma 700-750 çocuk Suriye’nin kuzey doğusundaki kamplarda tutuluyor.

Alman makamları Suriye’de IŞİD taraftarı olan Alman vatandaşlarının sayısını yaklaşık 80 olarak tahmin ediyor.

DANİMARKA VATANDAŞLIKTAN ÇIKARDI

Bu arada Danimarka, Suriye’de IŞİD saflarında yer alan 2 savaşçıyı vatandaşlıktan çıkardığını açıkladı.

Göç ve Uyum Bakanı Mattias Tesfaye, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, biri kadın bu iki kişinin yanı sıra 2 kişinin daha vatandaşlıktan çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini belitti.

Danimarka vatandaşlığı elinden alınan 25 yaşındaki S.K’nın çifte vatandaş olduğu, iptal edilen Danimarka vatandaşlığının haricinde Türk vatandaşlığının da bulunduğu belirtildi.

S.K’nın avukatı, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Ülkede geçen aylarda değiştirilen yasaya göre, Göç ve Uyum Bakanı, terör örgütlerine katılan Danimarkalıların vatandaşlığını iptal edebiliyor.

Trump, IŞİD Lideri El Bağdadi’yi kovalayan köpeği Beyaz Saray’da ağırladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder