30 Kasım 2019 Cumartesi

Bunun adı katliam: İş kazalarında her yıl 2 bin işçi can veriyor

Son 7 yılda iş kazaları yüzde 400 arttı. Yılda 2 bine yakın işçi iş kazalarında hayatını kaybediyor. Denetim yapmayan hükumetin sessizliği ise tepki çekiyor.

BOLD – İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, 6331 Sayılı Kanun çıktığı 2012 yılından bu yana iş kazalarında hiçbir azalma olmadığını aksine yüzde 400 artış olduğunu ifade etti. Türk Mimar ve Mühendisler Odası İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ise iş cinayetlerinin normalleştirildiği belirtti.

AZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN YERLERDE KAZALAR DAHA FAZLA

‘7. Yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Değerlendirilmesi Sempozyumunda konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, “6331 sayılı yasa bizi de ilgilendiriyor. Çünkü bu yasanın çıktığı yıldan beri iş kazalarında hiçbir azalma olmadı ve yüzde 400 artmış durumda. Yılda 2 bine yakın işçi ölümü söz konusu. Bu yasa sadece 50 den fazla işçi çalıştıran yerleri kapsıyor. Daha az işçi çalıştıran kurumlarda kazalar da ölümler de daha çok. Bu yasanın bütün iş yerlerini kapsayacak şekilde geliştirilmesi gerekiyor” dedi

İŞ CİNAYETLERİ NORMALLEŞTİRİLDİ

Birgün’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre Türk Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ise iş cinayetlerinin normalleştirildiği, çalışma yaşam hakkının gasp edildiği bir dönemden geçtiklerini ifade etti. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden ve iş kazalarında iş göremez hale gelen işçilerin tam sayısını tespit edilemediği bir dönemden geçildiğinin altını çizen Akçelik, “İş kazalarının ve iş cinayetlerinin normalleştirildiği, çalışma ve yaşam hakkının gasp edildiği bu dönemde iş cinayetleri ve meslek hastalıkları engellenmesi şöyle dursun maliyet ve iş gücü hesabı yapılarak işçi yaşamı hiçe sayılıyor” dedi.

İŞ KAZALARINDA TÜRKİYE DÜNYADA LİDER

Türkiye’nin toplu iş cinayetleri ve kazalarında dünyada ilk sıraya yerleştiğini belirten Akçelik, “Meclisin yayınladığı rakamlara göre 2018 yılında en az 1923 işçi yaşamını yitirdi. AKP iktidarıyla birlikte 2012 yılından itibaren 2019 yılına kadar hayatını kaybeden emekçilerin sayısının da 22 bini aştığı görülmektedir. Ancak bu rakamlar bildirimlere göre çıkarıldığı için gerçek bundan çok daha fazladır. Öncelikle işverenin sorumluluktan kaçamayacağı düzenlemeler yapmak gerekiyor” dedi.

2012 SONRASI YAŞANAN BÜYÜK FACİALAR

2012 Haziran’da çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın ardından yaşanan iş kazaları şöyle:

2013’de Eti Bakır madeninde çökme
2013 yılı Kozlu maden faciası
2014 Soma maden faciası
2014 yılında Torunlar Center asansör faciası
2014 yılında Isparta Yalvaç’ta tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi
2014 yılında Ermenek maden faciası
2016 yılında Şırnak maden faciası

7 yıldır cezaevinde yatan Londra saldırganı şartlı tahliye ile salınmış

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder