28 Kasım 2019 Perşembe

Şehir hastaneleri sorun yumağına dönüştü

Açılmalarının ardından geçen kısa sürede çok sayıda sorunla karşılaşılan şehir hastanelerine başhekim dayanmıyor. Mersin Şehir Hastanesinde 2 yılda 4 başhekim değişti.

BOLD Hükumetin “sağlıkta dönüşümün ikinci ayağı” olarak nitelendirdiği şehir hastanelerinde sorunlar bitmek tükenmek bilmiyor. Her geçen gün artan maliyet nedeniyle artık şehir hastanelerini devlet yapacak. Sorunları giderek artan şehir hastanelerine ise başhekim dayanmıyor.

10 ŞEHİR HASTANESİ AÇILDI

BBC Türkçe’den Ece Göksedef’in haberine göre Türkiye genelinde bugüne kadar kamu-özel ortaklığıyla 10 şehir hastanesi açıldı. Bu hastanelerin bulunduğu şehirlerdeki birçok devlet hastanesi de, Mersin’deki gibi, kapatıldı. Yapımı devam eden 8 şehir hastanesinin 2020’de, bir hastanenin de 2021’de açılması planlanıyor.

BAKANLIĞIN BÜTÇESİ ŞEHİR HASTANELERİNİ YAPANLARA GİDECEK

Bütçe bu haliyle TBMM’de kabul edilirse, 2018’de yüzde 6,6 olan şehir hastanelerinin Sağlık Bakanlığı bütçesi içindeki payı, 2020’de yüzde 18’e çıkmış olacak. Bu ödeneğin içinde, şehir hastanelerini yapan özel şirketlere ödenen “kullanım bedeli” yani kira ile, hastanelerin içinde verilen hizmetler için ödenen ücret var. Kira, hastaneyi yapan ortaklara 25 yıl boyunca ödenecek. Laboratuvar, radyoloji, görüntüleme, fizik tedavi ve kemoterapi gibi hizmetlerin yanı sıra yemek, temizlik, bakım-onarım gibi hizmetler de, bu ödeneğin yaklaşık yarısını oluşturuyor.

SADECE KİRALARI 5 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE

Sağlık Bakanı Koca, 2020 bütçesindeki 10,2 milyar TL’nin içinde, kullanım bedelinin yani ödenecek kiranın 5 milyar TL’nin üzerinde olduğunu açıkladı. Koca, bugüne kadar hizmet bedeli ödenerek alınan kemoterapi ve fizik tedavi hizmetlerinin de bundan sonra devlet tarafından sağlanacağını, yeni yapılan şehir hastanelerinin sözleşmelerine de bu şekilde yansıyacağını söyledi. Ancak bugüne kadar kamu-özel ortaklığında yapılan şehir hastanelerinin sözleşmelerinde, hizmet bedelinin 5 yıl boyunca ödenmesi, 5 yıl sonra hizmet alımı için yeniden ihaleye çıkılması şartı var.

600 YATAK ÜZERİ HASTANELER VERİMLİ DEĞİL

Hastanelerin kapatılması, şehirlerin farklı bölgelerine dağılmış hastanelerdeki uzman doktorların da tek bir hastanede toplanması sonucunu doğurdu. Bu da hastaların büyük oranda şehir hastanelerine yönelmesine yol açtı. Ancak Türkiye Tabipleri Birliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarını hatırlatarak, 600 yataktan fazla kapasiteli hastanelerin verimli çalışmadığı, hastalarla birlikte doktorların da zorluk yaşadığı görüşünde.

ULAŞIM VE RANDEVU ALMAK BÜYÜK SORUN

Mersinli Fethi Özdemir, şehir merkezinden yaklaşık 9 kilometre dışarıya yapılan Mersin Şehir Hastanesi’ne ulaşımın ve randevu almanın sıkıntılı olduğunu dile getirdi. Mersinli Habibe Ravanoğlu da kapatılan Mersin Devlet Hastanesi’ne eskiden tek minibüsle ulaştıklarını anlatıyor. Ancak, 2 yıl önce ameliyat olduğu şehir hastanesinde randevu almanın zor olduğunu, ulaşımın çok zaman aldığını ve hastanede birkaç kez kaybolduğunu söyledi.

HASTANE ÜÇE BÖLÜNMELİ

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen de, Mersin’de daha fazla yatak ihtiyacı olduğunu ancak bunun, şehrin ulaşımı kolay olmayan tek bir yerine toplanmasının yanlış olduğunu söyleyerek, “Bir genel cerrahi servisinden uzmanın acile gitmesi 15-20 dakikayı alıyor. Bu bir hastanenin verimini düşürür. Üçe bölünüp Toros’ta Mezitli ve Yenişehir’de en az 400-500 maksimum 600 yataklı birer hastane daha mutlaka açılması gerekiyor ki insanlar o sağlık hakkına ulaşabilsinler” dedi.

MAAŞINA İCRA GELMEYEN İDARECİ YOK

Şubat 2017’de açılan Mersin Şehir Hastanesinde bugüne kadar 4 kez başhekim değişti. Mersin Tabipler Odası Başkanı Antmen, bu durumun Mersin’e özel olmadığını söyleyerek, “Başhekim dayanmıyor çünkü bir yetkisi yok. Bir ihale yapılıyor imzalayacaksın deniliyor. İhtiyaç, ihaleye çıkılmış, 3 ay sonra usulsüz yapılmış diye icra çıkılıyor başhekime. 6 ay sonra bakıyor ki oradaki imza memuru dışında hiçbir şey değilsin, istifa edip gidiyorlar. Şu anda maaşına haciz gelmemiş idareci yok Mersin Şehir Hastanesinde” dedi.

OHAL’de işkenceyi belgedi, işkencecileri memuriyetten attırıp hapse mahkum ettirdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder