27 Kasım 2019 Çarşamba

Haluk Bilginer’in efsane performansları

Haluk Bilginer 47. Uluslararası Emmy Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu seçilerek ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu tüm dünyaya gösterdi.

BOLD– Türkiye’nin kalburüstü seyircisi ise Bilginer’in değerini çoktandır bilmekteydi zaten. Birçok sinema ve TV yapımında çarpıcı rollere imza atan Haluk Bilginer’in efsane performanslarından sinefesto’nun hazırladığı seçkiyi sizlerle paylaşıyoruz.

POLİS- MUSA RAMİ

Onur Ünlü’nün yönettiği filmde Bilginer; yalnız, şiddete meyilli, tavizsiz bir polis karakterini canlandırıyordu. Filmdeki replikle “şiddete meylim vallahi dertten” diyen Musa Rami Bilginer’in akılda kalan rollerinden.

MASUMİYET- BEKİR

Zeki Demirkubuz’un yönettiği filmde Bilginer,on yıl hapiste kaldıktan sonra dışarı çıkan Bekir’in yaşam mücadelesini yansıtıyordu. Güven Kıraç’la birlikte rol aldıkları sahnedeki tiradı ise şimdiden bir efsaneye dönüştü.

KIŞ UYKUSU- AYDIN

Bilginer’in emekli olduktan sonra İstanbul’dan ayrılıp Kapadokya’ya yerleşen ve boşanmış kız kardeşi Necla ile yaşayan eski tiyatrocu Aydın karakterine hayat verdiği filmi Nuri Bilge Ceylan yönetmiştir. Bilginer filmde oynamayı tiyatro prgoramı nedeniyle reddetse de çekimler kendisine göre ayarlanınca kabul etmiştir. Kış Uykusu’nun Altın Palmiye’ye uzanan yolculuğu da böyle başlamıştır.

MASUM-CEVDET

Seren Yüce’nin yönettiği dizide Bilginer, emekli komiser Cevdet karakterine hayat veriyordu. Çoktan dağılmış bir aile etrafında dönen cinayet öyküsünün anlatıldığı diziden Bilginer’in tiradını paylaşıyoruz.

GÜNEŞİN OĞLU- ALPER CANAN

Onur Ünlü’nün yönettiği absürt komedide Alper Canan’a hayat veren Bilginer’in oyunculuğu gerçekten olağanüstü. Replikleriyle hafızalarda yer edinen filmden paylaştığımız kısa sahne bile Bilginer’in oyunculuğunu göstermeye yeter..

FİLLER VE ÇİMEN- SABİT

Derviş Zaim’in derin devletin kirli yüzüne ışık tuttuğu filmde uyuşturucu baronu Sabit’i canlandıran Bilginer, her rolün hakkından gelebileceğini bir kez daha göstermişti.

NEREDESİN FİRUZE- HAYRİ

Ezel Akay’ın yönettiği filmde bir türlü yırtamayan müzik yapımcısı Hayri’yi canlandıran Bilginer’in Demet Akbağ’la oynadığı sahne unutulmazlar arasına girmişti.

ŞAHSİYET- AGAH BEYOĞLU

Ve Emmy’yi getiren Agah Beyoğlu… Fazla söz gerek yok… Alzheimer teşhisi konduktan sonra yıllardır ertelediği cinayeti işlemeye karar veren Agah Beyoğlu rolü yıllarca unutulmayacak…

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder